Declarațiile miniștrilor Apărării ai Republicii Moldova, României și Ucrainei la trilaterala de la București
Mediul de securitate este destul de dinamic, întrucât Federația Rusă este o amenințare directă la adresa securității euroatlantice, europene și regionale, a declarat, astăzi, ministrul Apărării Naționale al României, Angel Tîlvăr, la trilaterala de la București, unde au participat și miniștrii Apărării din Republica Moldova și Ucraina. Oficialii au discutat atât situația din regiune, cât și măsurile de consolidare a securității.
Întâlnirea de astăzi de la București este o consecință firească a nevoii de consolidare a cooperării dintre cele trei țări, a declarat ministrul Apărării Naționale al României, Angel Tîlvăr. Potrivit acestuia, mediul actual de securitate este unul dinamic și impune măsuri de consolidare a apărării.
*„Am discutat despre situația de securitate și militară din Ucraina, precum și despre evoluțiile din regiunea Mării Negre. Ne confruntăm în vecinătatea noastră cu o invazie brutală care a generat pierderea a numeroase vieți omenești și care generează în continuare instabilitate și insecuritate în regiune, dar și dincolo de ea. Am avut ocazia să discutăm despre stadiul și perspectivele cooperării în domeniul apărării, cu accent pe ceea ce am putea face mai mult împreună pentru creșterea rezilienței și consolidarea capacităților de apărare”, a declarat ministrul român al Apărării.
La rândul său, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov a reiterat mesajul că doar împreună poate fi asigurată pacea atât în regiune, cât și în întreaga lume.
„Această întâlnire trilaterală este foarte importantă, mai ales în condițiile consolidării relațiile dintre țările noastre cu Ucraina, Moldova și România nu numai că au granițe comune și o istorie comună. Avem și o viziune comună a politicii noastre externe. Rândul nostru suntem gata să împărtășim experiențe practice în respingerea unor astfel de agresiuni”, a spus Reznikov.
Acțiunile subversive ale Federației Ruse care fac parte dintr-un război hibrid pun o presiune enormă pe sectorul de apărare, însă autoritățile din Republica Moldova sunt determinate să consolideze reziliența națională. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi. El a accentuat că integrarea europeană și cooperarea consolidată cu NATO va ajuta Republica Moldova să facă față provocărilor.
*„ În prezent, Republica Moldova este supusă riscurilor militarii drept exemplu servește încălcarea spațiului nostru aerian de către rachetele rusești. Analizăm și monitorizăm îndeaproape situația de securitate în regiunea transnistreană, precum și în proximitatea geografica a Republicii Moldova. Situația rămâne calmă, dar volatilă. Autoritățile Republicii Moldova s-au angajat într-un mod pro-activ, combinând investițiile proprii în apărare și securitate, precum și dezvoltarea parteneriatelor bilaterale și multilaterale”, a declarat ministrul moldovean al Apărării.
Anatolie Nosatîi a mai spus că Republica Moldova va contribui la reconstrucția post-conflict a Ucrainei, inclusiv prin oferirea de sprijin pentru deminarea teritoriului ucrainean.