Politic

Consiliul Audiovizualului a prezentat raportul în Parlament. Opoziția a cerut explicații în privința suspendării licenței pentru șase posturi TV

Consiliul Audiovizualului a aplicat 447 de sancțiuni furnizorilor de servicii media și distribuitorilor, pe parcursul anului trecut, pentru nerespectarea legislației în domeniul audiovizualului, arată datele Raportului instituției, prezentat, astăzi, în Parlament. Potrivit acestuia, este vorba despre 235 de amenzi în sumă totală de 2 340 000 de lei și 212 de avertizări. Opoziția parlamentară a cerut explicații în privința suspendării licenței pentru șase posturi TV

Consiliul Audiovizualului a acordat anul trecut o atenție deosebită modului în care au fost mediatizate subiectele despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și despre criza de securitate din regiune, potrivit raportului. Instituția a constatat că unele posturi TV nu au asigurat informarea corectă, încălcând principiile bunei credințe, imparțialității, echilibrului de opinii și al separării faptelor de opinii.

Mai mulți deputați din opoziție au criticat activitatea CA, menționând că ar fi favorizat unii furnizori media. Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, a cerut argumentarea deciziilor privind retragerea licențelor a șase posturi TV.

„La 16 decembrie, 2022, Comisia Situații Excepționale a suspendat licența celor șase posturi. De atunci, gata, noi nu mai avem propagandă. Nimeni nu vorbește despre asta”, a menționat deputatul.

În replică, Președinta CA Liliana Vițu a afirmat că amenzile și sancțiunile au fost aplicate, potrivit Regulamentului CA, tuturor furnizorilor și distribuitorilor de media, care au încălcat legea.

„O dovadă că în spațiul audiovizual au rămas și mai există conținuturi problematice este chiar ultima ședință a CA, în care am aplicat sancțiuni pentru încălcarea articolului 13 , la două posturi, deoarece acel grup care acționează cu rea intenție este destul de inventiv în eludarea prevederilor legislației”, a precizat președinta CA.

În urma prezentării raportului, Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a formulat o serie de recomandări pentru activitatea CA, printre care consolidarea capacităților instituționale și asigurarea unor bune relații de cooperare cu autoritățile de reglementare europene, cu instituțiile internaționale și naționale și cu societatea civilă.

Potrivit CA, la sfârșitul anului 2022, în Republica Moldova activau 114 posturi de radio și televiziune.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult