Economic

Prognoze // Cum va fi recolta de grâu în 2023

Grâul de toamnă a trecut prin perioade dificile în acest an, din cauza condițiilor climaterice, a declarat pentru Radio Moldova directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, Boris Boincean. Totuși, potrivit acestuia, precipitațiile din ultimele zile au dat speranțe atât agricultorilor, cât și autorităților, care așteaptă o roadă bună la această cultură.

Primăvara este cea mai periculoasă perioadă pentru grâul semănat toamna, deoarece diferența de temperatură este foarte mare și poate distruge o parte din semănături, susține directorul Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, Boris Boincean. „Partea bună este că el nu a început vegetația intens de aceea va fi mai puțin afectat. Noi sperăm, e clar că stresul este, profunzimea acestuia nu poate să o aprecieze nimeni, cât de afectat a fost grâul, dar el va continua vegetația. Mizăm pe faptul că vor fi condiții favorabile pe viitor, până la recoltare și va fi și roadă bună”, a explicat Boris Boincean.

Anul trecut sectorul agricol a fost afectat de seceta, dar și de războiul din Ucraina. În 2023 însă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare estimează o recoltă mai bună. Grâul semănat toamna trecută, pe o suprafață de până la 330 de mii de hectare, ar trebui să ajungă până la 1,5 milioane de tone. Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, recolta din 2022 a fost mai mică decât cea din 2021. Astfel, conform estimărilor prealabile, recolta de grâu a constituit circa 828 de mii de tone sau cu 47% mai puțin.

Citește mai mult