Social

Circa 1 300 de tineri au fost finanțați pentru programul Voucher Cultural: Ce servicii au fost accesate

Mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârsta de 18 ani și-au activat voucherul cultural. Cele mai multe dintre acestea au fost folosite pentru achiziția de cărți și bilete la film, au menționat într-un comentariu pentru postul nostru de radio, reprezentanții Ministerului Culturii. Tinerii spun că își doresc ca acest program să fie extins pentru mai multe categorii de vârstă.

playtech.ro
Sursa: playtech.ro

Din luna noiembrie anul trecut și până acum, aproximativ 1 300 de tineri au fost finanțați pentru programul Voucher Cultural, dintre care 650 au accesat doar o dată un serviciu cultural, iar alți peste 370 sunt eligibili pentru participare și așteaptă finanțarea, au comunicat pentru Radio Moldova, reprezentanții Ministerului Culturii.

Potrivit informațiilor, prin intermediul voucherului au fost efectuate peste 2 830 de tranzacții, cu valoarea totală de aproximativ 500 000 de lei. Cele mai multe plăți au fost efectuate pentru cărți, în număr de aproximativ 2 200. Printre cele mai cumpărate sunt cărțile de dezvoltare personală.

Olivia Carabulea este tânăra care a utilizat voucherul cultural pentru procurarea de bilete la teatru și spectacole muzicale. Ea spune că acest serviciu i-a oferit oportunitatea să se dezvolte multidimensional și să cunoască mai multe forme și tipuri de exprimare creativă.

„Consider că voucherul cultural este foarte util pentru tineri, întrucât ne oferă acces la evenimente și resurse culturale pe care, în mod normal, nu am fi avut posibilitatea să le accesăm. - Ce servicii ai achiziționat cu acest voucher? – Am utilizat voucherul cultural pentru a participa la diverse evenimente culturale, precum spectacole de teatru și la concerte de muzică clasică. – În mare parte l-ai utilizat pentru a merge la spectacole? – Exact. În momentul în care eu mi-am activat voucherul cultural nu au fost conectate și librăriile din Chișinău. Eu consider că programul are succes și este important ca acesta să continue”, a spus tânăra.

Programul guvernamental a fost lansat în toamna anului trecut. Prin intermediul acestuia, tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, vor primi o mie de lei pentru a beneficia de servicii culturale timp de un an.

„Voucher cultural” este inspirat din țările europene, care au implementat această măsură pentru a îmbunătăți accesul tinerilor la cultură și, în același timp, pentru a dezvolta industria culturală. Una dintre țările care acordă voucher sau bonus cultural este Spania, unde anul trecut, aproximativ 58 la sută din cei care au împlinit 18 ani și-au activat voucherele în primul an.

În Italia, 83 la sută din beneficiari au cheltuit banii pe cărți, produse muzicale și bilete la concerte. Guvernul italian acordă bonusuri culturale și pentru profesori. În România, la acest program participă atât tinerii, cât și elevii.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult