Rubrica Doctorul familiei// Prevenirea stenozei aortice: sfaturile medicului specialist
Stenoza aortică reprezintă o afecțiune cardiacă ce creează dificultăți în alimentarea corpului cu sânge. Simptomele sunt variate, de la durere în piept și oboseală până la dificultăți de respirație și rezistență redusă la efort fizic. Cum poate fi prevenită stenoza aortică aflați de la Lucia Mazur-Nicorici, dr. habilitat, prof. univ, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în cadrul rubricii Doctorul familiei, de la Radio Moldova.
„Pentru a preveni stenoza valvei aortice ar trebui să ducem un mod sănătos de viață, ar trebui să stopăm fumatul. LDL colesterolul mai bine zis colesterolul rău îl acumulăm din alimente, de aici rezultă că a mânca sănătos este deja o prevenție a stenozei aortice”, menționează Lucia Mazur-Nicorici.
Potrivit unor studii circa 0.2% din populația cu vârsta de până la 65 de ani suferă de stenoză aortică, iar după 65 ani, 3-10% din oameni au această boală.
Stenoza aortică apare cel mai frecvent din cauza depunerii de calciu la nivelul valvei, ceea ce o îngustează și îngreunează fluxul sangvin. Un flux sangvin redus presupune o alimentație deficitară cu sânge, respectiv cu oxigen și nutrienți, a tuturor țesuturilor organismului, astfel acestea nu mai funcționează eficient.
Dacă simțiți dureri în piept sau articulații, dificultăți de respirație la efort, oboseală și bătăi anormale ale inimii adresați-vă medicului de familie sau unui cardiolog pentru a identifica cauza exactă a bolii.