Rubrica Evocări// Comemorarea cobzarului Gheorghe Afroni
Rubrica Evocări, de la Radio Moldova îl comemorează pe unul dintre cei mai mari cântăreți de muzică populară, cobzarul Gheorghe Afroni, care a venit pe lume într-o minunată zi de aprilie. Cu o voce puternică și o abilitate extraordinară de a cânta la cobză, Afroni a fost un pionier al muzicii populare și un simbol al tradițiilor și culturii. Deși nu se mai află printre noi, moștenirea lui muzicală va trăi în inimile și sufletele noastre pentru totdeauna.
Aidoma unui haiduc, cu pletele în vânt și cobza subsioară, mergea pe urmele cântecului și cu el în suflet și în gând. Astfel a rămas în amintirea celor care l-au cunoscut și l-au ascultat vreo dată pe Gheorghe Afroni.
A venit cu drag de cântec din Pereni, Hâncești și a susținut examenele la facultatea canto popular al Academiei de Muzică, Teatru și Arte plastice, în clasa profesorului Nicolae Chiosa.
Cât studia la facultate era prezent la majoritatea concursurilor de muzică populară, acompaniindu-se la cobză și de fiecare dată se învrednicea de locuri de frunte. Avea o prestație aparte prin ținuta-i scenică, prin autenticitatea costumului și mai ales prin vocea-i deosebită și tânguirea cobzei.
După doi ani de studii merge la Iași la Conservator, facultatea canto academic în clasa lui Gelu Popa. Revine acasă și se angajează în Teatrul epic Ion Creangă din Chișinău, cu care pleacă într-un turneu prin Norvegia, unde și rămâne la munci fizice. L-au silit nevoile cotidiene, trebuia să-și întrețină și familia.
După un an revine la Chișinău și se angajează în studioul Buciumul condus de Tudor Tătaru. Îl vedeai mereu cu cobza la braț interpretând în mod special balade, cântece epice, piese vechi folclorice, cărora le dădea un farmec și o prospețime aparte.
Gheorghe Afroni s-a încercat și în cântecul folk, înregistrând un CD cu cântece pe versurile lui Ion Proca. Avea planuri, avea gânduri, adunase o mulțime de cântece care urmau să fie înregistrate, să fie scoase în scenă, dar soarta a hotărât altfel.
În scurta-i viață, Gheorghe Afroni a reușit să-și dăltuiască chipul de haiduc, rebel, unical, original și să lase în urma sa niște cântece de certă valoare. Din păcate prea puține înregistrate.