Omagiu adus unui mentor de excepție: Nicolae Chiosa - în memoria unui profesor iubit și respectat de generații întregi de elevi
Astăzi, 25 aprilie, ne amintim de compozitorul, baritonul și profesorul Nicolae Chiosa, Maestru emerit al artei din Republica Moldova, deținător al Meritului civic Membru al Uniunii Compozitorilor. Se împlinesc 25 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. A compus lucrări simfonice, corale, vocale, muzică de scenă, de cameră, pentru orchestră de instrumente populare.
„După absolvirea școlii venisem să depun actele la Institutul de arte la facultatea canto popular, nebănuind că nu există o asemenea facultate pe atunci. Era doar facultatea de canto academic, cu toate acestea un domn înalt, impozant și cu un chip ce-l deosebea de toți cei din jur, m-a primit, m-a ascultat și mi-a spus: Îmi place cum cânți și simți cântecul popular, dar noi pregătim cântăreți de operă. Uitându-mă la cât de slăbuță ești, mă tem că nu voi reuși să scot din dumneata un do de sus. Astfel mi-a pus verdictul și eu foarte dezamăgită am depus actele la o altă facultate. Mai târziu am aflat că acest domn care a fost foarte tacticos și răbdător cu mine era Nicolae Chiosa, cel pe care apoi îl întâlneam zilnic pe culuoarele Institutului. De la studenți aflasem multe lucruri deosebite despre pedagogul și omul Nicolae Chiosa, care era mentorul multor sudenți în timp devenind nume sonore în cultura noastră muzicală”, mărturișete interpreta de muzică populară, Veta Ghimpu Munteanu.
Nicolae Chiosa s-a născut 6 ianuarie 1924 într-un sat din sudul Basarabiei, unde tatăl său era lucrător la căile ferate. Acolo în stepa Bugeacului și-a petrecut copilăria, de la frageda vârstă a avut prilejul să se familiarizeze cu folclorul muzical. În viața artistică a Moldovei se impune datorită unei multiple și susținute activități muzicale. Compozitor, cântăreț, folclorist și pedagog el este aproape la toate festivitățile și sărbătorile muzicii, care au loc în republică participând la ele fie ca autor de cântece, fie ca interpret sau membru în juriu. Dorința de a deveni cântăreț îl aduce în 1945 la Chișinău, timp de cinci ani studiază la Conservatorul de Stat (1945-1951) împreună cu Gavril Afanasiu (canto) și Vasilii Dolev (canto), odată cu absolvirea conservatorului apar primele compoziții ale lui Nicolae Chiosa, piese vocale, cântece, toate aceste lucrări de o vădită inspirație populară se remarcă prin expresivitatea melodiilor simple și accesibile, printr-o factură îngrijită care scoate în evidență frumusețea plastică a melodiilor. În foarte multe cazuri Nicolae Chiosa își scria singur versurile pentru cântece, înzestrat cu un har poetic. Creația vocală a lui Chiosa cuprinde și lucrări mai complexe, de tipul liedului, cu o structură melodică mai bogată și factura mai dezvoltată. Aceste romanțe se bucură de o mare popularitate printre cântăreți. Metodist la Casa județeană a creației populare din Cahul (1944-1945); redactor al colegiul redacțional de repertoriu al Ministerului Culturii din Republica Moldova (1965-1967); profesor de canto la Conservatorul din Chișinău (1954-1965, 1967-1993); docent (1969); profesor universitar (1982). Ca interpret Nicolae Chiosa tinde mai cu seamă spre genul de cântec, formându-ți un repertoriu bogat din melodii populare, precum și din creații ale compozitorilor moldoveni.
În 1987 când se înființează la Institutul de arte Facultatea de canto popular, Nicolae Chiosa este invitat aici pe post de pedagog. Primii studenți fiindu-I cunoscutele cântărețe de astăzi – Zinaida Bolboceanu și Nătălița Munteanu, după care au urmat o serie de alți viitori cântăreți care sunt mândri că l-au avut ca și pedagog de specialitate pe Nicolae Chiosa. Numele lui Nicolae Chiosa rămânând mereu viu prin acești foști studenți, dar și prin lucrările care sunt păstrate în fondurile Radioteleviziunii Naționale, chiar dacă ființa dumnealui fizică a pășit pe alte tărâmuri de un sfert de veac.