UE va anunța în curând lista persoanelor sancționate pentru încercări de destabilizare a Republicii Moldova
Uniunea Europeană va veni în viitorul apropiat cu o listă a persoanelor și entităților care vor fi sancționate pentru încercări de destabilizare a Republicii Moldova. Despre asta a anunțat ministrul de Externe și vicepremierul Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă, referindu-se la acordul politic pentru crearea unui regim de sancțiuni la care au ajuns ieri miniștrii de Externe ai UE.
„Noutatea cea mai mare este că, ieri, miniștrii de Externe ai UE, în cadrul Consiliului Afacerilor Externe, au adoptat baza legală necesară pentru ca UE să poată sancționa persoane și entități care încearcă să destabilizeze Republica Moldova. Ulterior, UE va veni cu o listă mai concretă, dar cea mai importantă noutate la ziua de astăzi este adoptarea acestui cadru legislativ. Pentru a pregăti această măsură a Uniunii Europene, de foarte multe luni am avut un schimb sistematic de păreri cu partenerii noștri europeni pentru a ajunge la această etapă, în care UE a aprobat cadrul necesar pentru a ajuta Republica Moldova să își consolideze democrația, inclusiv prin adoptarea acestui pachet de sancțiuni, care ulterior va fi detaliat cu anunțuri suplimentare din partea UE”, a declarat Nicu Popescu.
Inițiativa de a crea acest regim politic de sancțiuni a fost lansată de șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, la Consiliul Afaceri Externe (CAE) din februarie. Potrivit lui, regimul de sancțiuni va contribui la creșterea securității și rezilienței țării noastre.
Totodată, Ministerul român de Externe a menționat într-un comunicat că România lucrează deja împreună cu autoritățile din Republica Moldova asupra primei liste de persoane care să fie sancționate.
Tot ierii, europarlamentarul Siegfried Mureșan a menționat că acest regim trebuie să intre în vigoare cât mai repede și să fie aplicat cât mai dur.
„Numai în felul acesta putem ajuta în mod real Republica Moldova în lupta cu cei care vor ca țara să rămână pe loc, dependentă de Rusia și ușor controlabilă”, susține eurodeputatul.
Amintim că miniștrii de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit la Luxemburg în cadrul Consiliului Afaceri Externe. Discuțiile despre Republica Moldova au avut loc în contextul consecințelor geopolitice ale războiului de agresiune al Rusiei purtat în Ucraina.