CUB solicită Guvernului acțiuni concrete de demilitarizare a malului stâng al Nistrului
Partidul Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) solicită Guvernului acțiuni concrete de demilitarizare a malului stâng al Nistrului. Pe de altă parte, reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare au declarat pentru Radio Moldova că aspectele de demilitarizare a regiunii transnistrene, implicit evacuarea trupelor militare străine, nu constituie obiect al discuțiilor în formatele de negocieri cu Tiraspolul.
Coaliția pentru Unitate și Bunăstare le cere autorităților de la Chișinău să ia măsuri pentru demilitarizarea completă a regiunii transnistrene și retragerea necondiționată de către Federația Rusă a munițiilor și forțelor militare dislocate în mod ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, se menționează într-un comunicat de presă difuzat de formațiunea politică.
Potrivit sursei, un punct de pornire în acest proces ar putea fi denunțarea Acordului din 21 iulie, 1992, cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului armat din regiunea transnistreană.
Totodată, formațiunea solicită Guvernului să înlocuiască actuala misiune de pacificatori cu una civilă, sub mandat internațional, dar și să sancționeze și să restricționeze activitatea companiilor private, care alimentează structurile paramilitare și militare ale regimului separatist.
Aspectele ce țin de demilitarizarea regiunii transnistrene necesită o discuție mai largă, a comentat pentru Radio Moldova purtătoarea de cuvânt a Biroului Politici de Reintegrare, Mariana Sarî.
„Referitor la aspectele de demilitarizare a regiunii transnistrene, implicit evacuarea trupelor militare străine, menționăm că acestea nu constituie obiect al discuțiilor în formatele de negocieri cu Tiraspolul, ci presupun abordări pe platforme de dialog bilaterale Republica Moldova – Federația Rusă și multilaterale, prin canale tehnice și diplomatice”, a declarat Mariana Sarî.
Amintim că, în regiunea de est a Republicii Moldova, controlată de un regim separatist, susținut de Moscova, staționează un contingent militar rus, care, oficial, asigură paza depozitului de la Cobasna, rămas din perioada sovietică.
Federația Rusă și-a asumat la nivel internațional, încă în anul 1999, să evacueze trupele și muniția de pe teritoriul Republicii Moldova, dar nu și-a îndeplinit angajamentele. Chișinăul a cerut în repetate rânduri retragerea trupelor și muniției militare străine, optând și pentru modificarea statutului misiunii de pacificator, create după războiul din 1992.