Economic

Energocom a returnat 35 de milioane de euro din prima tranșă a creditului oferit de BERD pentru procurarea gazelor

SA Energocom a returnat 35 de milioane de euro din prima tranșă a împrumutului luat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) anul trecut, pe care avea obligația s-o ramburseze până pe 1 mai. Achitarea integrală a primei tranșe de 100 de milioane de euro este prevăzută la 1 iulie, a comunicat întreprinderea într-un comunicat de presă.

Creditul contractat de la BERD a fost utilizat în perioada 17 octombrie 2022 – 10 ianuarie 2023 pentru diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale și creării stocurilor strategice, inexistente până în toamna anului trecut. Aceste procurări, în cadrul a două tranșe, au fost prevăzute pentru a preveni situații de urgență, în contextul în care toată Europa se pregătea de scenariul sumbru – a sistării gazelor de către concernul rus Gazprom.

De asemenea, Energocom a comunicat că au fost achiziționate peste 300 milioane de metri cubi de gaze, în cadrul a 130 de runde de licitații conform regulilor BERD, cu participarea observatorilor din partea instituțiilor de drept.

Creditul contractat de la BERD este de tip revolving, pentru o perioadă de trei ani.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult