Franța va acorda un credit de circa 76 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii feroviare Chișinău-Ungheni
Guvernul Republicii Franceze va oferi țării noastre un împrumut în valoare de 75,77 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii feroviare Chișinău-Ungheni. În cadrul ședinței de astăzi, Guvernul a aprobat inițierea negocierilor bilaterale în acest sens. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija a accentuat că modernizarea acestui segment feroviar este un proiect de importanță strategică pentru dezvoltarea economică durabilă.
Potrivit Liliei Dabija, semnarea acestui Protocol va contribui la dezvoltarea și modernizarea infrastructurii sectorului feroviar Chișinău-Ungheni, de peste 128 km, parte a tronsonului Vălcineț-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari, cu o lungime totală de 446 km.
„Este un sector de drum foarte important, care asigură decongestionarea traficului rutier pe trecerea pe sectorul feroviar. Ceea ce va menține starea drumurilor la un nivel înalt și de asemenea va spori viteza de circulație pe infrastructura feroviară, atât pentru transportul de mărfuri, cât și pentru cel pentru pasageri”, a spus Lilia Dabija într-o conferință de presă.
Potrivit proiectului, modernizarea infrastructurii feroviare se referă la schimbarea sistemului de semnalizare și instalare a facilităților de asigurare a autonomiei acestuia în cazul deconectări de la energia electrică, schimbarea șinelor, a traverselor, amenajarea trecerilor la nivel de cale ferată, procurarea mașinilor de cală pentru asigurarea mentenanței, rețelelor feroviare naționale.
Ministrul a precizat că acest credit vine complementar cu un alt credit din partea BERD și BEI de peste 33 de milioane de euro, dar și cu un grant de 20 de milioane de euro acordat de Comisia Europeană în cadrul proiectului Solidarity Lands și alte 10 milioane din partea BEI sub formă de grant.
„Toate acestea, împreună cu creditul ce urmează a fi negociat cu partenerii noștri din Franța, vom reabilita acest tronson de importanță strategică”, a precizat ministrul.
Lilia Dabija a mai menționat că în cadrul negocierilor se urmărește obținerea unor condiții preferențiale de acordare a creditului.