Rubrica „Dialoguri pentru sănătate”// Cum imunizarea protejează împotriva bolilor și contribuie la prevenirea pandemiilor
În fiecare an, în ultima săptămână din aprilie este marcată Săptămâna Mondială a Imunizării o inițiativă globală pentru a crește gradul de conștientizare și a promova importanța vaccinării pentru prevenirea bolilor infecțioase. Scopul acestei săptămâni este de a încuraja guvernele, organizațiile non-guvernamentale și comunitățile să colaboreze în promovarea imunizării și să ofere acces facil la vaccinuri. În fiecare an, campania are un anumit subiect de interes pentru a atrage atenția asupra unui anumit aspect al vaccinării.
Imunizarea poate ajuta la prevenirea epidemiilor și pandemiilor prin crearea unei imunități colective, care poate opri răspândirea bolilor la nivel comunitar. Despre rolul imunizării a vorbit Diana Fetco-Mereuță, medic internist la SCM „Sfânta Treime”, doctorand, disciplina de sinteze clinice la rubrica „Dialoguri pentru sănătate”.
„Vaccinarea este cea mai sigură, eficientă și simplă metodă de prevenire a bolilor contagioase. Conform datelor OMS, imunizarea previne anual până la 3 milioane de decese în întreaga lume. Rolul imunizării constă în eliminarea sau reducerea morbidității, invalidității și mortalității prin asigurarea populației cu imunizări obligatorii, contra tuberculozei, hepatitei virale B, poliomielitei, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, oreionului, rubeolei, infecțiilor cu Haemophilus influenzae tip b, cu rotavirus, cu pneumococi, dar și prin imunizări suplimentare din indicații epidemice sau pandemice în cazul pandemiei COVID-19. Conform datelor Centrului Național de Sănătate Publică, datorită Programului național de imunizare, anual în Republica Moldova sunt prevenite peste 40 de mii de cazuri de îmbolnăviri cu boli infecțioase periculoase pentru sănătate, în special în rândul copiilor”, a menționat Diana Fetco-Mereuță.
Săptămâna mondială a imunizării a fost lansată în anul 2012 de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Această campanie globală a reușit să atragă atenția asupra importanței vaccinării și să crească gradul de conștientizare asupra beneficiilor acesteia, contribuind astfel la scăderea incidenței bolilor infecțioase în întreaga lume.