Dosarul Concesionării Aeroportului a ajuns pe masa magistraților. Sunt vizați opt foști funcționari și demnitari de stat
Urmărirea penală pe un alt segment al investigației ce vizează concesionarea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău a fost finalizată și transmisă în instanța de judecată, anunță șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin. Mai multe persoane publice și cu funcții de demnitate publică sunt vizate.
Potrivit investigațiilor, Procuraturii Anticorupție 8 persoane publice și cu funcții de demnitate publică au pregătit și concesionat propriu zis Întreprinderea de Stat Aeroportul Internațional Chișinău în interesul grupării criminale și organizației criminale. În urma acțiunilor ilegale ale făptașilor, statul ar fi fost prejudiciat cu 392 de milioane de lei a declarat astăzi șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin. Potrivit acesteia, procurorii au probe că funcționarii s-ar fi ales cu beneficii atât materiale cât și avansări în funcții.
„În dosarul remis astăzi în judecată, 8 persoane publice și cu funcții de demnitate publică și anume: fostul Prim Ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă; fostul Ministru al Economiei, Valeriu Lazăr; un fost director al Agenției Proprietății Publice, Tudor Copaci; un fost director adjunct al Agenției Proprietății Publice, Angela Susanu; un fost șef adjunct al direcției din cadrul Agenției Proprietății Publice, Maria Șendilă, un fost director general interimar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, Petru Jardan; un fost director financiar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, Alexandru Ciutac; șef al serviciului analiză economică al ÎS Aeroportul internațional Chișinău, Alla Țubari”, a precizat Șefa procuraturii Anticorupție.
Potrivit PA, învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la 3 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
Totodată, în scopul recuperării prejudiciului cauzat, Procuratura Anticorupție în comun cu ARBI CNA, a aplicat sechestru asupra bunurilor Avia Invest SRL și capitalul social, cât și bunurile inculpaților inclusiv de peste hotare, în valoare totală de aproximativ 189 milioane lei.
Amintim că În 2013, compania Avia Invest, împreună cu câteva companii rusești a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău pentru o perioadă de 49 de ani. În 2016, Aeroportul Internațional Chișinău a ajuns în gestiunea companiei cipriote Komaksavia Airport Invest Ltd.
În 2019, Parlamentul a creat o comisie de anchetă care a investigat concesionarea aeroportului și a stabilit grave încălcări admise în concursul de selectare a concesionarului. Președintele comisiei de anchetă, de atunci, deputatul platformei DA, Igor Munteanu, a declarat că Avia Invest a fost administrată, prin intermediari, de Ilan Șor.
În iulie 2020, Agenția Proprietății Publice a reziliat contractul de concesionare a aeroportului. Potrivit ASP, Avia Invest nu a investit banii promiși, peste 66 de milioane de euro, în dezvoltarea Aeroportului Chișinău.
De cealaltă parte, Avia Invest a acuzat Republica Moldova de presiune și a făcut apel la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Compania a cerut autorităților moldovene să continue să îndeplinească contractul de concesiune, sau să-i returneze 883 de milioane de euro. În august 2022, arbitrajul a respins cererea Avia Invest. Potrivit ministrului Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, arbitrajul a confirmat că Avia Invest nu a investit în dezvoltarea aeroportului. În luna noiembrie anul trecut, Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea de reziliere a contractului de concesionare. Recent, autoritățile au anunțat că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut în gestiunea statului.