Social

Risipa alimentară atinge cote alarmante în perioada sărbătorilor: ce spun specialiștii?

În perioada sărbătorilor, risipa alimentară ajunge la cote alarmante. Sute de tone de produse sunt aruncate în fiecare an, chiar și în condițiile în care multe dintre acestea ar putea fi salvate sau reutilizate. Specialiștii spun că, de la an la an, oamenii sunt tot mai conștienți, iar partea pozitivă este că alimentele ce ajung în tomberoane sunt tot mai puține. Totuși, mai avem de lucrat la acest capitol, susțin aceștia.

Experții susțin că 40 la sută din risipa alimentară a Republicii Moldova este din cauza cetățenilor care merg la magazin, fac cumpărături, plătesc sume enorme de bani, le duc acasă, iar mai apoi multe dintre ele le aruncă la gunoi, deoarece nu doresc să le mai folosească. Majoritatea cetățenilor susțin, însă, că încearcă să consume tot ce procură.

„E păcat, deoarece nu toți o duc bine, mulți duc lipsă. Eu, de exemplu, când am ceva în plus, dau la oamenii care au nevoie”;

„Eu dau la pisici și la câinișori, le strâng și le dau. Mai ales după sărbători este multă pâine, sunt săraci, le puteți da lor”;

„Eu și acum am hrănit hulubașii lângă gunoiște, strâng să nu fie și murdărie. Eu sunt de la țară și știu ce înseamnă să nu ai ce mânca”, au spus oamenii.

De cealaltă parte, unii recunosc că uneori procură alimente prea multe care ulterior ajung la tomberon.

„Se întâmplă uneori să arunc mâncarea din cauza că nu am mâncat-o și a stat mult, deja e alterată și o aruncăm. Să facem planul de alimentare, cumpărături mai puține, să planificăm bugetul pentru alimentație”.

Regia Autosalubritate anunță că în acest an a evacuat mai puține produse alimentare.

„Dacă anul trecut, la sărbători, noi am dus cam 7000 m3, anul acesta am dus 6200 m3, cu 1000 m3 mai puțin s-a transportat din oraș de la spațiul locativ. Persistă mai mult ambalaj de sărbători și oarecare resturi de alimente. Sunt două cazuri, una că totul e scump și dintr-o parte poate și conștientizează că nu are rost de procurat în plus”, a relatat Alexandru Bajura, director operațional al Întreprinderii municipale Regia „Autosalubritate”.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă cetățenilor să evite procurarea alimentelor în exces, în special fiind flămânzi.

„O recomandare ar fi să păstrăm produsele, să efectuăm o rotație în frigider a produselor alimentare. Ce înseamnă aceasta: produsele mai proaspete le punem în spatele raftului, cele preparate mai înainte le punem în față. Este esențial permanent să mergem la cumpărături cu o listă”, a explicat Marina Dintiu, șefă de secție la ANSA.

Experții susțin că un moldovean a risipit în anul 2024, estimativ, 71 de kilograme de produse alimentare. Risipa alimentară pe țară pentru anul trecut este de circa 180 de mii de tone sau circa trei mii de vagoane de tren marfare, aliniate pe o lungime de 40 de kilometri.

Citește mai mult