Social

Care sunt principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova

Rata înaltă de sărăcie, exodul cetățenilor, forța de muncă în continuă descreștere și îmbătrânirea populației sunt unele dintre principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova, susțin experții, care au participat la o dezbatere publică organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit acestora, problemele enumerate sunt de o asemenea amploare, încât nu pot fi depășite cu resurse interne, iar o soluție ar fi integrarea europeană și accesarea fondurilor europene.

Excluderea socială are un impact negativ asupra sărăciei, în special, a copiilor, care afectează educația și accesul la alte servicii, este de părere vicepreședinta Comitetului European pentru Drepturile Sociale, Tatiana Puiu.

*„Când vorbim de sărăcie, nu trebuie să ne axăm doar pe accesul la hrană, apă caldă. Trebuie să ne focusăm pe un aspect important anume pe excluderea socială, pentru că atunci când luam trei joburi concomitent se pierd relațiile interumane. În această situație sunt afectați copii.

În prezent, în țara noastră există un sistem social destul de dezvoltat pentru a asigura protecția cetățenilor, susține directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc.

„În 20 de ani noi avem circuituri de același fel când politicul încearcă să compenseze pierderile de venit care le are are populația de la destrămarea Uniunii Sovietice. Răspunsul statului, sistemul de protecție socială, sistemul de servicii sociale este unul mult mai complex decât răspunsul statutului despre cum devenim mai bogați”.

O soluție pe termen mediu și lung pentru o rată scăzută de sărăcie este integrarea europeană a Republicii Moldova, susține președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun. Potrivit deputatului, țara noastră nu poate face față acestor provocări fără resurse externe.

„Magnitudinea problemelor cu care ne confruntă nu pot fi din păcate depășite doar cu resurse interne. Este nevoie de un flux masiv capital. Vorbim despre investiții pentru generarea locurilor de muncă. În ultimii trei ani, ponderea cheltuielilor pentru protecție socială în PIB s-a majorat de la 11 la 14, 5%”

Dan Perciun a mai precizat că este nevoie de un echilibru între măsurile de protecție socială și investiții, întrucât bunăstarea țării depinde nemijlocit de creșterea economică. Potrivit deputatului, în anul 2021 s-a înregistrat o reducere a ratei sărăciei absolute de la 25,8 la 24,5 la sută.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult