Social

Doctorul familiei// Protezarea valvelor cardiace

Inima pompează sângele asigurând creșterea și dezvoltarea organismului. Fără valve însă, aceasta nu și-ar putea realiza funcția. Potrivit unor studii din 2022, bolile de valve cardiace afectează circa 41 milioane de persoane în lumea întreagă, iar numărul continuă să crească. Cât de adaptate sunt tehnicile medicale din Republica Moldova la nevoile populației aflați de la Pavel Cepraga.

Valvele cardiace utilizate ca proteze la noi în țară pot fi de două tipuri, biologice sau mecanice.

Cele biologice pot fi prelevate de la animale, mai frecvent, sau de la oameni, mai rar. După procese de prelucrare foarte complexe acestea sunt plasate în inima unui pacient ce suferă de valvulopatii.

Cu detalii despre tratamentul bolilor de valve cardiace urmează Lucia Mazur-Nicorici, dr. hab. șt. med., prof. univ., Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

„Valvulopatiile au tratament terapeutic, dar tratamentul definitiv constă în protezarea de valvă. Depinde ce vârstă are acest pacient și ce valvă este afectată. O pacientă tânără cu stenoză de valvă mitrală care nu a reușit să nască, mergem pe procedeul de valvă biologică. Durata valvei biologice este de circa 10-15 ani după care necesită schimbare. În cazul unui pacient de peste 40 ani, persoanei i se recomandă protezarea de valva mecanică, însă pe parcursul vieții trebuie monitorizat un indice de coagulare a sângelui. Toate aceste proceduri se efectuează pe larg la noi în țară, în mai multe instituții medicale, iar pacienții pot beneficia cu succes de tratamente”, a menționat Lucia Mazur-Nicorici.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult