Politic

Alegerile din Găgăuzia. Ce urmează?

Rezultatele perchezițiilor efectuate în regiunea găgăuză demonstrează că legislația electorală a fost încălcată, susțin experții. Potrivit acestora, era bine dacă neregulile erau semnalate de organul electoral din regiune. Radio Moldova a încercat să obțină o reacție de la reprezentanții Consiliului Electoral al Găgăuziei, care nu au răspuns apelurilor.

Este prematur să ne pronunțăm în privința desfășurării turului doi al alegerilor Bașcanului în regiunea găgăuză consideră analistul politic Anatol Țăranu. Potrivit acestuia, perchezițiile oamenilor legii demonstrează episoade de corupere a alegătorilor în primul tur, iar Autoritatea Electorală local trebuia să reacționeze în urma acestor incidente. În context, analistul vorbește despre posibile scenarii pentru turul doi.

„Acuma este foarte dificil să dai un comentariu despre care ar putea să fie consecințele perchezițiilor. Un lucru este cert că s-au comis încălcări, iar dacă sunt suficient de serioase, asta ar însemna retragerea candidatului, iar mai departe trebuie să fie expusă decizia juridică, fie alegerile bașcanului vor avea loc cu participarea unui singur candidat sau turul doi va fi amânat, sau alegerile vor fi repetate”, a menționat analistul politic.

Jurnalistul din regiune Mihail Sirkeli consideră că în această campanie electorală au fost înregistrate mai multe nereguli ce vizează încălcarea plafonului de finanțarea a partidului, care este de 11 mii de lei, participarea persoanelor străine în campanie, dar și coruperea alegătorilor. Totodată, susține jurnalistul, în cazul în care pentru neregulile depistate va fi omis din cursă un candidat, potrivit legislației locale, Adunarea Populară a Găgăuziei va decide soarta scrutinului.

„Dacă ea(E.G.) va fi scoasă din cursa electorală, legislația lasă mai mult spațiu de manevră și interpretare. Trebuie să intervină Adunarea Populară a Găgăuziei, cel puțin unii candidați vor asta, și să decidă ce facem mai departe: mergem în turul doi cu doi candidați, Grigorii Uzun și Victor Petrov sau în genere anulăm rezultatele alegerilor și desfășurăm un alt scrutin electoral”, a afirmat jurnalistul.

După ce Inspectoratul Național de investigație a publicat mai multe înregistrări video și convorbiri telefonice obținute în urma acțiunilor de investigare a unui dosar privind coruperea alegătorilor din Găgăuzia de către reprezentanții unei formațiuni am încercat să obținem o reacție de la președinta Consiliul Electoral din regiune, Iana Covalenco, care nu a răspuns apelurilor.

Între timp liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, califică perchezițiile drept abuz și a făcut un apel către ambasadorii Turciei, Federației Ruse și Chinei în Republica Moldova, să apere democrația.

Amintim că sâmbătă ofițerii CNA, procurorii anticorupție și ofițerii de urmărire penală au efectuat percheziții la 10 persoane din Comrat și Vulcănești. În urma descinderilor s-a stabilit că reprezentanții staff-ului electoral al candidatei partidului ȘOR ar fi comis încălcări ale legislației electorale precum: transportarea organizată contra plată a alegătorilor la secțiile de votare, plasarea afișajului electoral în locuri nepermise, dar și acceptarea unor mijloace bănești despre care se presupune că au fost primite de la grupul criminal organizat și nu au fost declarate la CEC. Totodată, pentru determinarea unui număr de 30 de alegători de a vota candidatura partidului ȘOR, fiecare activist era remunerat cu 15 000 lei.

Procuratura Anticorupție a deschis un dosar penal pe această cauză.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult