Social

Coordonator UE pentru combaterea terorismului: Republica Moldova nu se confruntă cu riscuri de terorism, dar trebuie să fie pregătită

Summitul Comunității Politice Europene, care va avea loc la Bulboaca la 1 iunie, este un bun prilej de a discuta probleme de Securitate, inclusiv despre combaterea terorismului, a declarat în cadrul ședinței operaționale de miercuri a HUB-ului de securitate, coordonatorul Uniunii Europene pentru combaterea terorismului Ilkka Salmi. Potrivit oficialului, în prezent Republica Moldova nu se confruntă cu riscuri de terorism, dar trebuie să fie pregătită pentru orice situație. La rândul său, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a precizat că HUB-ul de Securitate al UE contribuie la securitatea țării noastre.

Experți în securitate din 11 state ale UE s-au reunit miercuri, 10 mai, în cadrul celei de-a 6-a ședințe operaționale a Centrului de sprijin al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor în Moldova. Autorități-cheie din domeniul securității, alături de reprezentanți de înalt nivel ai instituțiilor UE in domeniul luptei împotriva terorismului, discută și la această oră despre fenomenele care nu pot fi neglijate din noua arhitectură a securității europene: de la prevenirea dezinformării și radicalizării sociale, la protecția infrastructurii critice și a spațiilor publice; combaterea criminalității transfrontaliere, traficului de armament și muniții ș.m.a.

În context, ministra de interne Ana Revenco a precizat care sunt obiectivele HUB-ului pentru perioada imediat următoare. „Prima sarcină a grupului de lucru a HUB-ului trebuie să fie axate pe confiscarea masivă. România deja a menționat ridicarea a 1200 de pistoale, la 22 martie, și avem nevoie de aceste analize de aceste expertize criminalistice a armelor nu doar pentru a soluționa infracțiunile săvârșite anterior, dar și pentru a preveni posibile infracțiuni pe viitor”, a menționat Ana Revenco.

Amenințările la adresa securității, prin prisma terorismului transfrontalier sunt evidente atât în Uniunea Europeană, cât și în țările din vecinătate ei – a declarat Cordonatorul Uniunii Europene pentru combaterea terorismului Ilkka Salmi. „Calea europeană a Republicii Moldova reprezintă o aliniere a practicilor și a cadrului normativ cu cele europene, de asemenea, în domeniul contra terorismului. În Republica Moldova nu există o amenințare semnificativă din punct de vedere a terorismului, totuși este important ca Republica Moldova să întreprindă pași spre prevenire și să se pregătească de posibile astfel de acte pentru a putea acționa corespunzător”, a explicat Ilkka Salmi.

Prima ședință a HUB-ului de securitate internă și management al frontierei a avut loc în luna iunie 2022, fiind stabilit că accentul va fi pus pe traficul de arme de foc, traficul ilegal de migranți, traficul de ființe umane, criminalitate cibernetică și traficul de droguri.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult