Scrutin electoral important în Turcia: Pentru prima dată în ultimii 20 de ani de guvernare, Recep Tayyip Erdogan ar putea pierde puterea
Turcia organizează mâine cel mai important scrutin electoral din ultimii ani. După mai bine de 20 de ani aflat la guvernare, actualul președinte al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, ar putea pierde puterea. Șase partide de opoziție s-au unit și au prezentat un singur candidat, Kemal Kilicdaroglu, iar potrivit sondajelor, contracandidatul actualului lider de la Ankara, ar putea prelua președinția. Experții internaționali au declarat pentru Radio Moldova, că rezultatul alegerilor electorale din Turcia vor schimba și contextul geopolitic actual pe plan regional.
Aproximativ 61 de milioane de alegători sunt chemați la vot pentru a-și alege Președintele și Parlamentul. Cu trei zile înainte de alegerile prezidențiale, unul dintre cei patru candidați, Muharrem Ince, s-a retras din cursă, în favoarea lui Kemal Kilicdaroglu, contracandidatul actualului președinte Recep Tayyip Erdogan, scrie BBC.
Kemal Kilicdaroglu declară că va aduce libertate și democrație în Turcia, dacă va câștiga, dar și va reorienta politica externă către Occident. De asemenea, va schimba Constituția prin care Turcia să revină la sistemul parlamentar de conducere.
Potrivit experților de la BBC, politicile economice, represiunile sociale, cenzura și proasta gestionare a crizei provocate de cutremurele din februarie sunt printre principalele motive pentru care Recep Tayyip Erdogan ar putea pierde puterea. În special, supunerea Băncii Naționale de către acesta, a constituit un eșec economic, prin care inflația a atins un nivel record în ultimii 24 de ani. În cazul victoriei, Recep Tayyip Erdogan va încerca să facă totul pentru a rămâne la putere pentru tot restul vieții.
În cazul victoriei, Recep Tayyip Erdogan va încerca să facă totul pentru a rămâne la putere pentru tot restul vieții. Va continua represiunile și să se îndepărteze de principiile secularismului. Totodată Turcia va continua să se îndepărteze de partenerii săi occidental, în special va suferi economia, pentru că Europa este cel mai partenre comercial al Ankarei.
Expertul, Institutului Diplomatic din România, Dragoș Mateescu, a declarat pentru Radio Moldova, că Turcia joacă un rol important în politica regională, în special în contextul Războiului Rusiei din Ucraina, în care Ankara are rolul de mediator, dar și asigură tranzitul de cereale ucrainene pe Marea Neagră. În același timp, analistul a declarat că în pofida rezultatelor electorale din această duminică, Turcia va păstra relațiile sale cu Moscova.
„Turcia trebuie să revină la masa negocierilor respectând criteriile Uniunii Europene pentru a-și păstra piața în această regiune. Dar pentru aceasta, trebuie să ai la Ankara o conducere dispusă să accepte faptul, că totuși UE este un actor de nivel global, pentru care are de apărat o piață comună pe care vrei să intri. Relația cu Rusia, automat, va continua, pentru că așa a fost din totdeauna. Relațiile cu SUA, în special trebuie să fie îmbunătățite”, a spus Dragoș Mateescu.
Precizăm că alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia au loc în aceeași zi la fiecare cinci ani. Un candidat trebuie să obțină mai mult de 50% din voturi pentru a fi ales în primul tur, iar un eventual al doilea tur ar putea avea loc pe 28 mai.