UNFPA: În 2040, în Republica Moldova, una din trei persoane va avea peste 60 de ani
În anul 2040, circa 33% din populația Republicii Moldova va avea peste 60 de ani, a estimat Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). Guvernul Republicii Moldova în parteneriat cu UNFPA, sunt în proces de elaborare a unui program național de îmbătrânire activă și sănătoasă 2023-2027, menită să consolideze reziliența demografică a țării.
Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, autoritățile vor oferi sprijin persoanelor în etate, pentru a le oferi o viață mai bună.
„În cadrul Guvernului și în cadrul Parlamentului, am depus mai multe eforturi și am implementat mai multe inițiative pentru a sprijini familiile. Prin intermediul programului, avem un obiectiv specific, ca să ajutăm cât mai mulți vârstnici, în special pe cei din zonele rurale, să-i ajutăm să se implice mai mult în activități”, a spus Alexei Buzu.
Scopul Programului Național de îmbătrânire activă și sănătoasă 2023-2027, este de a sprijini persoanele în etate să participe activ la viața socială, a declarat Reprezentanta Rezidentă a UNFPA, Nigina Abaszada.
„Acest program pe care îl facem împreună cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, este atât de important pentru a determina aceste persoane să participe în viața activă a societății. Obiectivul nostru comun, este de a crea această coeziune socială și această solidaritate. De asemenea să determinăm tânăra generație să vină și să promoveze această implicare în cadrul societății”, a declarat Nigina Abaszada.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2022, în Republica Moldova locuiau 593 de mii de persoane, în vârstă de peste 60 ani, ceea ce constituie 22,8% din totalul populației cu reședința obișnuită.