Expert: Republica Moldova va trebui să renunțe la statutul de membru al CSI
O bună parte dintre acordurile semnate pe parcursul anilor în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI) nu mai sunt funcționale, a declarat pentru Radio Moldova, expertul Ion Tăbîrță.
„Acele acorduri sunt practic doar pe hârtie fără o anumită valoare juridică. Republica Moldova începe retragerea graduală din spațiul SCI, dacă Republica Moldova s-ar retragere total din CSI nici nu excludem că Federația Rusă, dar și altele state ale acestei comunități ar putea să introducă regimul de vize”, a menționat Ion Tăbîrță.
Menționăm că, luni, 15 mai, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că Republica Moldova se va retrage din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.
Pe parcursul anilor, Republica Moldova a semnat aproximativ 330 de acorduri cu CSI, însă în ultima perioadă a început procesul de renunțare la unele dintre acestea. Comunitatea Statelor Independente a fost creată la 8 decembrie 1991 prin semnarea Acordului de constituire de către președinții Republicii Belarus, Federației Ruse și Ucrainei. Republica Moldova a ratificat Acordul la 8 aprilie 1994, devenind parte a tuturor structurilor statutare. Iar în anul 2009 a deținut președinția în cadrul CSI, prilej cu care la Chișinău a avut loc Summit-ul șefilor de stat și de Guvern.
La 11 mai, 2023 Parlamentul de la Chișinău a ratificat denunțarea de către Guvern a acordurilor cu CSI privind crearea și activitatea Televiziunii interstatale MIR, după ce a refuzat, la începutul lunii aprilie, să achite cota de membru în această companie.
Amintim că, după ce țara noastră a obținut statutul de țară-candidată pentru aderarea la blocul comunitar, președinta Maia Sandu a declarat că, pe parcursul avansării pe calea europeană, se va lua decizia privind retragerea din CSI. Republica Moldova a aderat la Comunitatea Statelor Independente în anul 1994. Georgia și Ucraina au ieșit din Comunitatea Statelor Independente (CSI) în 2008 și, respectiv 2014, după agresiunea rusă asupra teritoriilor lor.