Doctorul familiei// Efectele gumei de mestecat asupra cavității orale
Se zice că gumele de mestecat erau utilizate din cele mai vechi timpuri de populațiile antice, de exemplu aztecii foloseau o substanță pe bază de cauciuc natural pentru a lipi diferite obiecte între ele, iar Grecii mestecau rășini de copaci mixate cu ierburi și plante. Evoluția tehnologiei a făcut astfel încât gumele de mestecat să fie produse în masă, iar în prezent sunt accesibile într-un sortiment foarte mare. Cum influențează gumele de mestecat sănătatea dentară vă spune Pavel Cepraga.
Probabil s-a întâmplat să luați o gumă de mestecat atunci când întârziați undeva și nu mai reușiți să vă spălați pe dinți sau dacă pur și simplu doriți o respirație mai proaspătă. Gumele au devenit extrem de populare în societate, dar utilizarea acestora ridică semne de întrebare. Cât de sigure sunt ele pentru dinții noștri ? Ion Cherdevară, medic stomatolog, ne va spune mai multe.
„Gumele de mestecat nu dăunează danturii. Acestea sunt o metodă de a împrospăta respirația, dar nu trebuie să le suprautilizăm. (Guma) …trebuie mestecată aproximativ zece minute și aruncată la gunoi”, afirmă Ion Cherdevară
Unele surse menționează că folosirea gumei de mestecat fără zahăr contribuie la eliminarea bacteriilor și a resturilor de mâncare din cavitatea bucală, astfel prevenind formarea cariilor, iar gumele de mestecat cu nicotină ar putea ajuta la reducerea dependenței de fumat.
Pe de altă parte, procesul îndelungat de masticație ar putea provoca dureri de cap, în regiunea maxilarului sau chiar și dereglări digestive din cauza secreției excesive de salivă.