În Republica Moldova ar putea fi construit un complex memorial în memoria victimelor foametei organizate
În Republica Moldova, ar putea fi construit un complex memorial în amintirea victimelor foametei organizate. Propunerea a fost făcută de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Vasile Șoimaru, într-o dezbatere publică la IPN. Istoricii prezenți la discuție, au susținut această inițiativă, argumentând că foametea organizată între anii 1946 - 1947 de guvernul sovietic a nimicit 10 la sută din populația țării noastre.
Potrivit deputatului PAS, Vasile Șoimaru, un asemenea monument trebuie construit și în orașul Chișinău pentru a comemora victimele foametei din 1946 -1947, la nivel național. Parlamentarul a precizat, într-o dezbatere la IPN, că foametea a fost provocată la comandă de către autoritățile centrale sovietice, prin intermediul celor locale, cu scopul de a impune populației noile reguli ale regimului comunist.
„Au fost oameni speciali, care au elaborat acest proiect de înfometarea populației, pentru a-i face mai ascultători și supuși regimului. Hotărârea Parlamentului privind Ziua comemorării victimelor foametei este începutul, dar mai este mult de lucru. Avem șansa ca la Avdarma să construim un centru național pentru toți moldovenii . Să fie un complex realizat la cel mai înalt nivel. Dar și la Chișinău trebuie făcut ceva asemănător”, a menționat Vasile Șoimaru.
Potrivit doctorului în istorie, Lidia Pădureac, foametea a provocat moartea a peste 200 000 de moldoveni, pe ambele maluri ale Nistrului. În același timp, în unele regiuni mortalitatea depășea natalitatea, iar cei mai afectați oameni erau cei din mediul rural. Aceasta a mai precizat că pe lângă secetă, un alt motiv care a dus la înfometarea populației a fost sistemul fiscal al guvernului sovietic.
“Uniunea Sovietică a exportat cereale, în timp ce în RSSM, oamenii mureau de foame. Noi nu putem spune că în anii 1946 - 1947, oficialitățile, nu știau la ce o să aducă fiscalitatea aceasta excesivă. Deja, era experiența din anii 30. Se știa foarte ce se întâmplă în cazul în care, persoane sunt lipsite de sursa de supraviețuire. Impozitul în bani, era în mare acoperit anume prin produse alimentare”, а declarat Lidia Pădureac.
Precizăm că, în memoria celor care au trecut prin calvarul foametei, la inițiativa lui Vasile Șoimaru, Parlamentul a instituit anul trecut, “Ziua comemorării victimelor foametei organizate din anii 1946-1947”, care este marcată în ce-a de-a treia sâmbătă a lunii aprilie. În 2011, un asemenea complex memorial a fost inaugurat în satul Avdarma din Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuză.