Economic

Comisia Europeană a îmbunătățit estimările privind creșterea economiei UE. Comisar european: Războiul din Ucraina continuă să arunce o umbră de incertitudine

Comisia Europeană a îmbunătățit estimările privind creșterea economiei Uniunii Europene și în zona euro, conform previziunilor economice de primăvară. Astfel, au fost majorate perspectivele de creștere economică a Uniunii Europene pentru acest an la 1%, față de 0,8% preconizate anterior și la 1,7 la sută în 2024.

Economia europeană continuă să dea dovadă de reziliență într-un context global dificil. Scăderea prețurilor la energie, reducerea constrângerilor legate de ofertă și o piață puternică a forței de muncă au susținut o creștere moderată în primul trimestru al anului 2023, eliminând temerile legate de o recesiune, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, care a prezentat luni prognoza economică de primăvară.

„Economia europeană se află într-o formă mai bună decât preconizasem toamna trecută. Datorită eforturilor ferme de consolidare a securității noastre energetice, unei piețe a forței de muncă remarcabil de reziliente și reducerii constrângerilor în materie de aprovizionare, am evitat o recesiune în timpul iernii și ne așteptăm la o creștere moderată în acest an și în anul următor. Inflația s-a dovedit a fi mai persistentă decât se preconizase, dar se estimează că va scădea treptat în restul anului 2023 și în 2024. De asemenea, finanțele publice ar urma să se îmbunătățească în continuare, în paralel cu eliminarea treptată a măsurilor de sprijin din domeniul energiei. Cu toate acestea, nivelul riscurilor rămâne ridicat, iar invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia continuă să arunce o umbră de incertitudine asupra perspectivelor. Trebuie să rămânem vigilenți – și să fim pregătiți pentru a răspunde la orice șocuri viitoare cu aceeași solidaritate și hotărâre care ne-au călăuzit de-a lungul acestor ultimi trei ani tumultuoși”, a declarat Paolo Gentiloni.

În 2023, Germania, care reprezintă cea mai mare economie din UE și din zona euro nu va putea să-și asume rolul de motor al dezvoltării economice, potrivit Bruxelles-ului. Comisia Europeană prevede o creștere a PIB-ului german cu doar 0,2%, în timp ce guvernul de la Berlin a anunțat la sfârșitul lunii aprilie că se așteaptă la 0,4%, notează DW.

Potrivit Comisiei Europene, în acest an rolul motorului economic al Uniunii Europene va fi preluat de alte țări importante din zona euro. Astfel este vorba în primul rând de Spania, Țările de Jos și Italia. Economiile celor trei state vor crește peste media Uniunii Europene, cu până la aproape 2%. Acest lucru nu s-a întâmplat de mult timp, a mai subliniat comisarul italian al Uniunii Europene pentru economie Paolo Gentiloni, făcând aluzie la problemele pe termen lung ale țării sale.

Și Croația, care a devenit al 20-lea membru al zonei euro de la 1 ianuarie 2023, se va număra printre liderii care vor înregistra o creștere economică peste medie, de 1,6%, potrivit Comisiei Europene.

Este de așteptat ca Irlanda să înregistreze cea mai mare creștere dintre cele 27 de țări membre a blocului, care va ajunge la 5,5% în acest an și 5% în 2024.

Comisia Europeană și-a îmbunătățit semnificativ în prognoza de primăvară previziunile pentru România. Economia acesteia va crește cu 3,2% în acest an și cu 3,5 la sută în 2024.

Pentru prima dată previziunile Comisiei Europene includ o prezentare generală a caracteristicilor economice structurale, a performanțelor recente și a perspectivelor pentru Republica Moldova, Ucraina, și Bosnia și Herțegovina, care anul trecut au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult