Raport: În anul 2022 a fost înregistrat cel mai mare număr de condamnări la moarte din ultimii cinci ani
Execuțiile prin condamnare la moarte înregistrate în anul 2022, au atins cea mai mare cotă din ultimii cinci ani, se arată într-un raport realizat de Amnesty International. Totodată cel mai des pedeapsa cu moartea este practicată în statele Orientului Mijlociu și ale Africii de Nord. Doar anul trecut, 883 de persoane au fost executate în 20 de țări, ceea ce reprezintă o creștere cu 53 la sută față de anul 2021.
La nivel mondial, în anul 2022, a fost înregistrat cel mai mare număr de execuții prin condamnare la moarte din ultimii cinci ani, se arată în raportul anual al Amnesty International. Această creștere a fost generată în special de țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord (Iran, Arabia Saudită și Egipt) unde numărul de execuții au crescut de la 520 în anul 2021 la 825 în anul 2022, ceea ce constituie 90 la sută.
Aplicarea pedepsei cu moartea a rămas ținută în secret în mai multe țări, inclusiv în China, Coreea de Nord și Vietnam, despre care se știe că folosesc pe scară largă pedeapsa cu moartea – ceea ce înseamnă că cifra reală la nivel mondial ar putea fi mult mai mare. Se crede că China ar fi lider pe plan mondial la numărul de execuții.
Totodată, anul trecut, pedeapsa cu moartea a fost reluată în cinci țări: Afganistan, Kuweit, Myanmar, Statul Palestina și Singapore.
Numărul de persoane executate pentru infracțiuni legate de droguri au reprezentat 37% din totalul cazurilor la nivel global, potrivit raportului.
Precizăm că, în Europa, în anul 2022, a avut loc o singură executare la moarte, în Belarus.
Până în decembrie 2022, au abolit pedeapsa cu moartea pentru toate infracțiunile 112 țări, iar nouă state au anulat această pedeapsă doar pentru infracțiunile de drept comun.
În Republica Moldova pedeapsa cu moartea a fost abolită în septembrie 2005, când Curtea Constituțională a aprobat modificări constituționale în acest sens.