Economic

Miniștrii Agriculturii din Republica Moldova, România și Ucraina au discutat despre optimizarea tranzitului cerealelor ucrainene

Miniștrii Agriculturii din România, Republica Moldova și Ucraina au discutat despre optimizarea tranzitului cerealelor ucrainene, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare
Sursa: Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre cooperarea moldo–română pe dimensiunea agroindustrială și mecanismele de stimulare financiară și non-financiară a producătorilor agricoli. De asemenea, a fost abordat și subiectul ce ține de portofoliul de proiecte care sunt în derulare, precum și cele care sunt planificate.

Ulterior, Vladimir Bolea și Petre Daea s-au întâlnit în format online cu ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski.

„Scopul întrevederii dintre cei trei omologi a fost acela de a agrea modul de organizare în vederea optimizării tranzitului cerealelor care sosesc din Ucraina, astfel încât fermierii români să aibă posibilitatea transportului cerealelor, eliberării depozitelor și scoaterii la export a produselor din noua recoltă”, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Cei trei miniștri ai Agriculturii din Republica Moldova, România și Ucraina au convenit să facă un schimb de informații cu privire la cantitățile de grâu ce vor urma să fie transportate pe culoarele solidarității.

Amintim că, recent, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat despre intenția Republicii Moldova de a introduce temporar interdicția privind importul de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui originare din Ucraina. În replică, autoritățile de la Kiev au declarat că ar putea interzice importurile din Republica Moldova.

Ulterior, Chișinăul a anunțat că renunță la impunerea interdicțiilor, și, concomitent pregătește măsuri de susținere a agricultorilor afectați de prețurile mari la motorină și îngrășăminte. Executivul a anunțat că va oferi 100 de milioane de lei suplimentar, pentru a compensa cheltuielile fermierilor la materia primă și va continua să identifice resurse financiare pentru subvenționarea pierderilor.

Ca urmare, unii dintre reprezentanții asociațiilor de fermieri din țară au declarat că sunt nemulțumiți de decizia luată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și cer și în continuare interzicerea importului de cereale din Ucraina.

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare
Sursa: Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare
Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult