Social

Prim-ministrul Dorin Recean va merge în Parlament pentru a cere prelungirea stării de urgență în Republica Moldova

Prim-ministrul Dorin Recean va merge în Parlament pentru a cere prelungirea stării de urgență în Republica Moldova, cu încă 60 de zile, din data de 4 iunie, la recomandarea Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Autoritățile își argumentează hotărârea prin faptul că situația din Ucraina nu a suferit schimbări esențiale în ultima perioadă.

Facebook/Dorin Recean
Sursa: Facebook/Dorin Recean

Astfel, continuă atacurile masive cu rachete asupra infrastructurii civile și militare a țării vecine, cu pierderi umane și materiale semnificative, iar proximitatea războiului continuă să afecteze și să vulnerabilizeze, inclusiv Republica Moldova, a precizat ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, în ședința Guvernului.

„Având în vedere principalele riscuri și amenințări enumerate mai sus, generate de războiul care încă se află în desfășurare în statul vecin, considerăm necesară prelungirea stării de urgență, pentru ca autoritățile Republicii Moldova să poată dispune de posibilitatea de intervenție promptă în cazul necesității luării unor decizii suplimentare celor prevăzute de cadrul juridic existent, precum și pentru a păstra mecanismele adoptate până în prezent de către Comisia pentru Situații Excepționale în vederea prevenirii riscurilor pentru securitatea națională și ordinea publică, asigurării securității energetice și gestionării fluxului de refugiați. Luând în considerare toate aspectele menționate anterior, se propune Guvernului Republicii Moldova să înainteze Parlamentului solicitarea de a prelungi starea de urgență pe întreg teritoriul țării pentru o perioadă de 60 de zile începând cu 4 iunie 2023”, a declarat Ana Revenco.

„În următoarele 5-7 săptămâni, ucigașii vor continua să intensifice acțiunile militare în Ucraina. Noi trebuie să avem grijă că atunci când avem riscuri de securitate, să le putem gestiona. Da, reconfirm: nu există risc de escaladare militară. Bucurați-vă, rușii n-o să poată să bombardeze aici. Dar în continuare noi putem să avem riscuri de securitate când Rusia va bombarda infrastructura energetică în Ucraina și noi vom fi deconectați, cum veți activa Dvs. în autonomie? Există riscuri de securitate în Republica Moldova și este obligația Guvernului să se asigure că are instrumentele necesare să intervină prompt”, a declarat Dorin Recean, răspunzând la întrebarea bașcanului autonomiei găgăuze, Irina Vlah, despre necesitatea prelungirii stării de urgență.

Instituită pe 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, starea de urgență a fost prelungită de mai multe ori, ultima decizie în acest sens fiind adoptată pe 4 februarie.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult