Doctorul familiei//Ce este hiperaciditatea gastrică
Hiperaciditatea, cunoscută și sub numele de reflux acid sau arsuri la stomac, este o afecțiune digestivă ce poate apărea la persoane de toate vârstele. Manifestarea se atestă în diverse patologii ale tractului gastrointestinal iar adresarea la medicul specialist este esențială pentru a stabili cu exactitate cauza. Informații suplimentare la subiect ne va oferi Pavel Cepraga.
Citricele, roșiile, ceapa sau usturoiul, cafeaua, alcoolul și mâncarea grasă sunt doar câteva alimente din lista celor care măresc aciditatea. Pe lângă alimentație, fumatul și prezența dereglărilor digestive, de asemenea pot cauza un mediu hiperacid. Această stare este patologică și crează disconfort prin arsurile și durerea cu care se asociază. Veronica Cumpătă, medic gastroenterolog, explică de ce este important să atragem atenția la aceste simptome.
„Hiperaciditatea este un semn prezent în mai multe patologii precum gastritele, boala de reflux gastroesofagian, în caz de ulcere gastrice, ulcere duodenale. Semnele clinice sunt pirozisul, i se mai spune – arsuri sau jâgăraie, durerile care pot varia în intensitate, de la disconfort până la dureri acute, senzația de foame sau de balonare în regiunea stomacului”, ne menționează Veronica Cumpătă.
Atunci când sunt așa simptome este necesar de adresat la specialist pentru a determina cauza lor.