Economic

O companie din dreapta Nistrului ar fi semnat cu Tiraspoltransgaz un contract de livrare a gazelor naturale de pe bursele europene

Companiile Natural Gaz DC și Tiraspoltransgaz - companie afiliată concernului rus „Gazprom”, au încheiat marți, 14 ianuarie, un contract-cadru de livrare a gazelor naturale către regiunea transnistreană. Gazele naturale ar urma să fie procurate de pe bursele europene, ceea ce înseamnă că Tiraspolul va trebui să achite în premieră prețul deplin pentru gaze. Despre aceasta a declarat șeful companiei Natural gaz DC, Arcadie Vicol, într-un interviu pentru Ziarul Național. Acesta a mai menționat că a avut o discuție la SIS privind conținutul acestui contract.

Potrivit lui Vicol, contractul a fost aprobat de Secretariatul Comunității Energetice, care face parte din Comisia Energetică a Uniunii Europene. „Acel contract prevede furnizarea de gaze naturale și achitarea gazelor naturale. Dacă va fi realizat, va fi în premieră când gazele naturale furnizate în stânga Nistrului sunt achitate și pentru aceste gaze sunt plătite impozite în bugetul R. Moldova”, a spus Arcadie Vicol, care a accentuat că gazul nu va fi livrat în stânga Nistrului dacă nu va fi achitat.

Curios este faptul că acest contract a fost încheiat în ziua în care liderul separatist Vadim Krasnoselski s-a întors de la Moscova, iar astăzi acesta a anunțat că „în curând” vor fi livrate gaze în stânga Nistrului.

Vicol a negat faptul că ar face jocul cuiva, menționând că este vorba despre un contract strict comercial, în urma căruia Chișinăul urmează să beneficieze de impozite sub formă de TVA la gazele naturale în valoare de circa trei milioane de lei zilnic. „Această sumă ar urma să vină în bugetul R. Moldova, dacă acest contract va fi realizat”, a spus Vicol.

Potrivit contractului, vor fi livrate 2-3 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi. „Eu vă spun cantitatea discutată, dar cum vor folosi ei gazele este treaba lor. Noi le vindem, încasăm banii și mai departe ei folosesc gazele fie pentru energie electrică, fie pentru industrie, fie pentru consumatorii casnici”, a precizat șeful Natural Gaz DC.

Solicitat de Teleradio-Moldova să comenteze încheierea acestui contract, președintele interimar al Consiliului de Administrație al Moldovagaz Vadim Ceban a spus că a aflat despre acest document din presă. „Tiraspoltranzgaz este compania-fiică a Moldovagaz și în cadrul relațiilor corporative vom afla ce a fost semnat. Pentru noi e straniu, noi am aflat din presă despre acest contract. Vom afla mai multe informații și ulterior vom comenta”, a spus Vadim Ceban, sugerând să cerem opinia regulatorului energetic al R. Moldova - ANRE.

Contactată de Teleradio-Moldova, șefa serviciul comunicare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Galina Sanduța, a spus că nu cunoaște nimic despre acest contract.

Menționăm că miercuri, la o zi de la vizita sa la Moscova, liderul separatist Vadim Krasnoselski a declarat că a convenit la Moscova despre livrarea de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului. Deocamdată, nu este clar ce rută de transport va fi utilizată și cine va acoperi costurile de tranzit deocamdată nu se cunosc.

„Gazul care va fi livrat este suficient pentru a asigura funcționarea tuturor centralelor termice, producția de energie electrică și activitatea întreprinderilor. Gazul va fi livrat cu titlu de ajutor umanitar”, a declarat Krasnoselski.

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a criticat situația și strategia Rusiei, și a declarat că acțiunile recente sunt parte a unei strategii previzibile de escaladare.

*„Era absolut totul previzibil, inclusiv această declarație. Rusia a creat o problemă, a sacrificat și a ținut în întuneric cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului. Iar acum se prezintă ca salvatoarea situației. Obiectivul lor este să creeze o criză, să ne pună cap în cap cu cetățenii din stânga Nistrului și să escaladeze situația, inclusiv pe malul drept, cu scopul final de a-și crește capacitatea militară în stânga Nistrului pentru o posibilă agresiune împotriva Ucrainei”, a menționat Recean.

Concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie, ca urmare, situația a generat deconectări masive de la gaze, apă caldă și energie termică, în majoritatea localităților.

Experții sugerează că actuala criză energetică și socială din stânga Nistrului a fost creată artificial de Federația Rusă, ca parte a unei strategii mai ample de a destabiliza Republica Moldova înaintea alegerilor parlamentare din acest an. Această situație ar putea fi utilizată pentru a obține capital politic, opoziția având șanse să se prezinte drept „salvatori” în fața electoratului.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult