Externe

Profitul Gazprom a scăzut cu aproximativ 16 miliarde de dolari în anul 2022

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat că, în anul 2022, a înregistrat o scădere de peste 40%, ajungând la aproape 16 miliarde de dolari, comparativ cu suma de 24 miliarde de dolari obținută în 2021, transmite Reuters. Principalul motiv al acestei diminuări o constituie majorarea taxelor introduse în a doua jumătate a anului trecut. Ca urmare a acestei situații, Gazprom a luat decizia să nu acorde dividende pentru întregul an 2022.

În condițiile în care profitul net al Gazprom a scăzut cu aproape 40 la sută anul trecut, consiliul de administrație al companiei a decis să nu mai plătească dividende pentru întregul an 2022. Imediat după acest anunț, cotația acțiunilor Gazprom la bursa de valori de la Moscova a scăzut cu aproape 4%.

Directorul general adjunct de la Gazprom, Famil Sadygov, a precizat că dividendele plătite constituie un record pentru bursa rusă.

Amintim că Occidentul a introdus anul trecut o serie de sancțiuni împotriva Rusiei și a companiilor de stat din cauza invaziei Moscovei în Ucraina. Exporturile Companiei Gazprom nu au fost sancționate direct, dar volumele acestora s-au redus aproape în jumătate în anul 2022, ajungând până la 101 miliarde de metri cubi.

Precizăm că Gazprom este cel mai mare contribuabil la bugetul Federației Ruse.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Promo

Citește mai mult