Aderare UE

Nicu Popescu, despre Summitul EPC: „Obiectivul nostru este să fortificăm rolul Republicii Moldova în familia de state europene”

Summitul Comunității Politice Europene (EPC) este o investiție pentru viitorul european al Republicii Moldova și o posibilitate de a face un schimb de idei, de socializare, pentru a construi punți suplimentare, au menționat participanții la conferința internațională, privind așteptările Summit-ului, desfășurată joi la Chișinău.

https://www.facebook.com/NicuPopescuMd
Sursa: https://www.facebook.com/NicuPopescuMd

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a precizat că în următorii ani, absolut fiecare pas, fiecare etapă în parcursul nostru de aderare trebuie sprijinit, votat, susținut de fiecare stat membru al Uniunii Europene.

„Este de departe cel mai important eveniment de politică externă pentru țara noastră. Este momentul în care vom avea la Chișinău, per ansamblu, peste 50 de delegații. Obiectivul nostru este să consolidăm, să fortificăm rolul Republicii Moldova în familia de state europene. Acest Summit într-adevăr ne oferă posibilitatea să recuperăm foarte multe lacune pe care le-am avut noi ca societate și țară în interacțiunea noastră cu partenerii externi în ultimii 30 de ani”, a explicat Nicu Popescu.

Comunitatea Politică Europeană va facilita exprimarea unor intenții care ulterior s-ar putea materializa în acțiuni concrete din partea tuturor țărilor europene, indiferent de statutul lor, a declarat Steven Blockmans, director pentru cercetare la Centrul pentru Politici și Studii Europene. În opinia sa, această Comunitate nu substituie alte formate de cooperare, cum ar fi Parteneriatul Estic.

„Pentru statele cu statut de candidat, Moldova, Ucraina, acum trebuie dă depunem eforturi pentru a clarifica că asta nu este o substituție pentru extinderea UE. Se așteaptă și anumite livrabile. Este vorba de conectivitate, domeniul energetic”, a declarat Steven Blockmans.

Uniunea Europeană caută modalități de ajustare a politicii de extindere. Cu toate acestea, lansarea Comunității Politice Europene nu înseamnă desființarea Parteneriatului Estic, a menționat directorul executiv al Institutului de Politici și Reforme Europene, Iulian Groza.

„Noi vedem că, în același timp, Uniunea Europeană caută modalități de a ajusta politicile de extindere pentru a înlesni tranziția acestor trei state în contextul de extindere a UE, căutând instrumentele potrivite, oportunitățile care sunt puse în fața statelor cu statut de candidat la aderare la UE”, a menționat Iulian Groza.

De asemenea, participanții la conferință au menționat că Summitul Comunității Politice Europene este un eveniment istoric pentru țara noastră, care o plasează în epicentrul diplomației europene. Totodată, aceștia au subliniat că evenimentul de la 1 iunie, confirmă încă odată perspectiva europeană a țării noastre, aspirațiile căreia au fost anunțate și în cadrul Adunării „Moldova Europeană” din 21 mai.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult