Aderare UE

Agenda Summit-ului CPE ar putea include discuții privind cooperarea UE cu statele non-UE, experți

Agenda Summit-ului Comunității Politice Europene ar putea să includă, pe lângă tema centrală, cea de securitate și unele discuții privind cooperarea Uniunii Europene cu statele non-UE, în special, cele din Parteneriatul Estic, este concluzia participanților la conferința internațională privind așteptările Summit-ului, desfășurată la Chișinău.

Unii experți au menționat că această platformă de cooperare nu mai este viabilă, deoarece se axează pe integrarea europeană și doar trei țări, Republica Moldova, Ucraina și Georgia au acest obiectiv. Alții susțin însă că Parteneriatul Estic poate fi funcțional atâta timp cât va fi finanțat de Uniunea Europeană.

Analistul de la Centrul de Studii Est-Europene de la Stockholm, Jakob Hedenskog, a precizat că platformele de cooperare lansate de Uniunea Europeană nu se substituie una pe alta. Fiecare își are obiectivele sale.

„Foarte multe țări au ajuns la concluzia că prezintă un cadru de politici, dar au zis că acest format este deja cam „mort” și nu trebuie luat în considerare, de fapt, Belarus deja a absorbit ideea, Rusia, Armenia și Azerbaijan deja nu demonstrează interes de a se apropia de aceste valori. În esență, acestea a devenit ca o ierarhie dintre cadrul de politici de extindere care a absolvit acest trio. Parteneriatul estic trebuie să evolueze, dar mai mult va deveni un prag de conectivitate de cât alte proiecte”, a menționat Jakob Hedenskog.

La rândul său, directorul executiv al Institutului de Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, a precizat că Parteneriatul Estic nu este un impediment pentru trio-ul asociat Republica Moldova, Ucraina și Georgia de a se integra în Uniunea Europeană, dimpotrivă are un rol considerabil.

„Noi vedem că UE caută modalități de a ajusta politici de extindere pentru a înlesni tranziția acestor trei state, în contextul de extindere al UE căutând instrumentele potrivite, oportunitățile care sunt puse în fața statelor cu statut de candidat la aderarea la UE. Cred că, parteneriatul estic va exista atât timp cât va beneficia de sprijin financiar din partea UE”, a conchis Iulian Groza.

De asemenea, participanții la conferința privind așteptările de la Summitul Comunității Politice Europene, care va avea loc la 1 iunie, la Bulboaca, au menționat că Republica Moldova, Ucraina și Georgia ar pleda pentru politica de extindere, pe când alte trei din Parteneriatul Estic – Belarus, Azerbaidjan și Armenia, deocamdată, nu sunt decise în alegerea vectorului de dezvoltare.

Amintim, Parteneriatul Estic a fost lansat la Praga, în anul 2007.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult