Social

Rubrica Evocări//Viața și activitatea interpretei Ileana Constantinescu

Distinsa interpretă de muzică populară Ileana Constantinescu, născută pe 30 mai 1929 ar fi împlinit astăzi 94 de ani. Vestita cântăreață numită „doamna cântecelor muntenești” a lansat melodii de neuitat, care au făcut-o nemuritoare în folclorul românesc, îmbogățind esențial tezaurul muzical al neamului cu cântece și doine de rară frumusețe.

Celebra interpretă Ileana Constantinescu a pornit în lumea cântecului popular românesc în 1951, când a împlinit 22 de ani. Prin Comani, satul natal al interpretei, a trecut folcloristul Constantin Prichici, cercetător științific la Institutul de Folclor „Constantin Brăiloiu”. A ascultat-o și, fără să stea pe gânduri, i-a spus: „Fată, hăi, tu ai să ajungi departe!”. Vorbele aveau să i se adeverească în scurt timp.

Ileana Constantinescu a participat la un concurs al căminelor culturale, unde a câștigat locul întâi pe regiune, apoi locul al doilea pe țară. Mihai Pop, director adjunct al Institutului de Folclor, a propus-o apoi pentru înregistrări la Radio după ce o ascultase la „Saptămâna muzicii românești” încheiată de căminele culturale. Așa a imprimat Ileana Constantinescu primul disc pe care s-au regăsit nu o piesă, nici două, cum se obișnuia, ci cinci cântece, toate îndrăgite pe dată de public: „Busuioc, floare cătată”, „Dunăre, Dunăre”, „Plin e codrul de voinici”, „Auzi, neică, pițigoiul”, „Mărioara de la munte”.

Vocea catifelată a Ilenei Constantinescu îl fascina pe scriitorul Mihail Sadoveanu care, după Maria Tănase, o așeza pe locul al II-lea pe fata de la Comani: „Un mare talent. Cântă limpede și cu deplină înțelegere, parcă e însuși glasul vremei, așa proaspăt, din codri. Cântecul ei, „Dunăre, Dunăre, drum fără pulbere”, apare ca un fragment de baladă și vine de foarte departe. Un cântec popular trist, simplu și sfâșietor, ca un țipăt de pasăre călătoare”.

La 3 august 1952 Ileanei Constantinescu i se difuzează pentru prima dată piesele, dată ce semnifică debutul radiofonic al artistei. În perioada 1951-1956 înregistrează peste 200 de cântece la Institutul de Folclor. Urmează cursurile Liceului de Muzică din București, în perioada 1954-1958, la clasa de canto popular, unde le are profesoare pe Elisabeta Moldoveanu și Maria Tănase. I-au fost colegi Victoria Darvai, Natalia Șerbănescu, Natalia Gliga și Benone Sinulescu.

A efectuat numeroase turnee în țară și a colaborat cu orchestrele și ansamblurile: „Taraful Gorjului” – Târgu-Jiu, „Doina Argeșului” – Pitești, „Doina Olteniei” – Craiova, „Doina Ilfovului” – București, „Brâulețul” – Constanța, „Rapsodia Română” – București, „Flacăra Prahovei” – Ploiești.

Pe 23 septembrie 2004 a avut loc, la Studioul de concerte „Mihail Jora”, spectacolul „Ileana Constantinescu la 75 de ani”, în cadrul căruia au fost invitați să cânte colegii de scenă ai artistei: Angela Moldovan, Petre Săbădeanu, Tita Bărbulescu, Natalia Șerbănescu, Angela Buciu, Floarea Calotă, Florentina Vlad ș.a.

Din 2002, Casa de Cultură din Drăgănești-Olt poartă numele artistei. Pe lângă multe alte festivități, aici se desfășoară în fiecare an Festivalul-concurs național de doine și balade „De la Drăgănești la Vale”. Denumirea festivalului reprezintă titlul unui cântec din repertoriul celebrei interprete Ileana Constantinescu.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult