Expert: „Scenariul s-a desfășurat exact așa cum a fost scris la Kremlin”
Vizita pretinsului lider de la Tiraspol la Moscova și întoarcerea sa cu promisiunea reluării furnizării gazelor naturale s-au desfășurat conform unui scenariu bine regizat la Kremlin, susține expertul în energetică Eugen Muravschi. Acesta a criticat, la postul public de televiziune, pasivitatea autorităților de la Chișinău, acuzându-le că nu ar fi intervenit pentru a contracara planurile Moscovei. În același timp, avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru, a menționat că un eventual ajutor „umanitar” promis de Moscova va pune presiune pe cetățenii de pe malul drept al Nistrului, deja afectați de războiul hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova.
Moldovagaz nu a fost notificată despre reluarea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană
Chișinăul se pregătește să inițieze un proces judiciar împotriva Gazprom
„Autoritățile sunt prea pasive, nu vor să aibă inițiativă în această situație de criză și practic îi permit Rusiei să își facă jocurile politice la Tiraspol, apoi tot ei să o rezolve, iată să plece Krasnoselski, să se desfășoare scenariul acesta teatral ca la carte: Rusia creează problema, dă vina pe Chișinău, apoi Krasnoselski se duce în vizită, se „poclonește” țarului și apoi se întoarce cu promisiunea că gazul va fi reluat. Scenariul s-a desfășurat exact așa cum a fost scris la Kremlin. Autoritățile noastre, deși au acuzat Kremlinul pe bună dreptate că a provocat această criză, nu au întreprins nimic ca să împiedice desfășurarea acestui scenariu exact așa cum a fost intenționat el de către administrația de la Moscova”, a declarat expertul în energetică Eugen Muravschi la Moldova 1.
Vizita lui Krasnoselski în Federația Rusă a fost, cel mai probabil, o înțelegere politică, susține avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru.
„Problema în sine nu este în această înțelegere politică, dar este o problemă de transparență în raport cu o problemă foarte gravă pe care o are Republica Moldova, probabil, una dintre cele mai grave probleme, care este separatismul. În opinia mea, este destul de grav când un lider separatist, într-o criză generată de Federația Rusă, pleacă la Moscova, iar în raport cu el se fac excepții. Tot acest lider separatist la nivel de regiune intoxică cetățenii noștri care locuiesc în stânga Nistrului cu informații false legate că Chișinăul a creat această criză energetică și nu doar, iar în acest timp Chișinăul nu informează, cel puțin public despre acest lucru. Este o situație în care Guvernul participă, în opinia mea, la consolidarea unui regim separatist. Noi, 30 de ani, toate guvernele au procedat într-un asemenea mod, prin consolidarea unui regim separatist. Acum observă, cu regret, aceleași chestii.”
Concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către Republica Moldova începând cu 1 ianuarie, invocând o datorie a malului drept, contestată de un audit internațional, dar fără a impune condiții pentru regiunea transnistreană, unde datoriile depășesc 11 miliarde de dolari. Ca urmare, situația a generat deconectări de la gaze, apă caldă și energie termică, în majoritatea localităților.
După ce a refuzat ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău, pretinsul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a efectuat o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu reprezentanții Ministerului rus a Energiei. Vizita, ținută în secret, a fost în ajun confirmată de președinta Maia Sandu, care a spus, în cadrul unei conferințe de presă, că Chișinăul nu reprezintă un obstacol în găsirea unei soluții pentru problemele din regiune.
„Dacă această vizită poate rezolva problema, atunci binevenită să fie. Altfel, comunicarea cu regimul de la Tiraspol se face prin instituții guvernamentale stabilite prin lege”, a spus Maia Sandu, declarațiile președintei stârnind un val de critici în spațiul public.
Pe 15 ianuarie, Krasnoselski a anunțat că livrările de gaze naturale din Rusia către regiune vor fi reluate în curând. Detalii despre ruta de transport și cine va acoperi costurile de tranzit deocamdată nu se cunosc. Directorul interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a precizat pentru Teleradio-Moldova că compania nu a fost notificată cu referire la reluarea aprovizionării cu gaze naturale a malului stâng al Nistrului.