Vladimir Bolea: În luna iunie, 6,5 milioane de dolari vor fi oferiți pentru fortificarea AIPA și ANSA
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a trecut printr-un proces de reorganizare și reformare, în urma căruia a fost creată o nouă direcție care se va preocupa de industria alimentară, a declarat ministrul de resort Vladimir Bolea. Potrivit lui, în prezent are loc selectarea candidaților la funcții de conducere. Totodată, în cadrul direcției va funcționa serviciul de analiză a prețurilor și piețelor, un instrument extrem de important pentru creșterea potențialului economic al agriculturii din Republica Moldova, în special, în condițiile unei concurențe acerbe în regiunea bazinului Mării Negre, a mai precizat ministrul. De asemenea, Vladimir Bolea a specificat faptul că au loc schimbări și la nivelul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare preconizează majorarea salariilor angajaților Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură la următoarea rectificare bugetară, care va avea loc până la sfârșitul lunii iulie, a anunțat ministrul Vladimir Bolea în cadrul unei conferințe de presă în care s-a vorbit despre consolidarea capacităților instituționale ale AIPA și procesul de achitare a subvențiilor către producătorii agricoli. Potrivit ministrului, nivelul jos de salarizare duce la lipsa de atractivitate a locurilor de muncă și lipsa de motivare a persoanelor angajate. La sfârșitul anului 2022, structurile UE au desfășurat un audit la AIPA, Agenția fiind apreciată de experții internaționali. a menționat oficialul. Astfel, de la începutul anului ministerul este preocupat de fortificarea agenției, iar în prima etapă a fost dublat numărul de angajați.
„Evident că Ministerul Agriculturii, pentru a fortifica AIPA, întotdeauna prevede și linii bugetare noi. Pe data de 5 iunie, Ministerul Agriculturii și Guvernu Republicii Moldova și Banca Mondială vor semna un credit de 55 de milioane de dolari, care prevede o componentă de 6,5 milioane dolari pentru fortificarea AIPA și ANSA. Acestea sunt două agenții ale statului de care depinde bunăstarea și modul în care sunt subvenționați agricultorii. Când vorbim despre ANSA, aceasta este agenția care garantează siguranța produselor ce ajung pe masa cetățenilor din Republica Moldova pentru a fi consumate”, a declarat Vladimir Bolea.
În acest an, au fost finanțate 110 proiecte prin intermediul Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, a declarat directoarea adjunctă a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Diana Coșalîc. Potrivit ei, angajații de la AIPA depun eforturi pentru a reuși în termeni proximi să acorde subvențiile pentru producătorii agricoli care au depus cereri în anul 2022. În același timp, Diana Coșalîc a precizat că odată ce vas crește numărul de persoane în cadrul agenției, va fi posibilă examinarea mai rapidă a dosarelor, distribuirea programelor noi de subvenționare, verificarea corectă, transparentă și cu riscuri minime de fraudă.
„Referitor la valorificarea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, în acest vom administra 1,5 miliarde de lei. De fapt, este aceeași sumă ca cea de anul trecut, începutul anului bugetar. Vreau să informez că la situația actuală, agenția deja a distribuit pe contul beneficiarilor de subvenții 600 milioane de lei. Este o sumă impunătoare, care a fost distribuită în termen proxim către beneficiari de subvenții”, a punctat Diana Coșalîc.
Amintim că pentru anul 2023, conform legii bugetului de stat, mărimea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural constituie 1,5 miliarde de lei. În 2022, fondul de subvenționare a fost același, însă, în premieră, pe parcursul anului a fost majorat până la 1,7 miliarde de lei. Potrivit oficialilor de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, fondul va fi suplinit și în acest an.