Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova a fost lansată. Josep Borrell: Într-o perioadă complicată, acest lucru transmite un mesaj politic puternic
Lansarea misiunii de parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova, într-o perioadă complicată de securitate, transmite un mesaj politic puternic și argumentează sprijinul constant al blocului comunitar, inclusiv în domeniul securității, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.
„Această misiune va oferi, de asemenea, un sprijin strategic și operațional suplimentar, pentru a vă pregăti mai bine pentru viitoarele crize. În al doilea rând, această misiune va ajuta la creșterea rezilienței, pentru a face față amenințărilor hibride, în special, securitatea cibernetică, contracararea manipulării informațiilor străine, care sunt un pericol ce crește și crește peste tot și pune democrația noastră în pericol. Acest lucru va necesita elaborarea de strategii și politici, identificarea de consolidare a capacităților necesare pentru avertizare timpurie, detectare a amenințărilor și un răspuns eficient la ele”, a declarat Josep Borrell.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a mai precizat că Misiunea lansată astăzi la Chișinău se va alătura altor 12 misiuni civile ale Uniunii Europene. Potrivit oficialului, misiunea este una inovatoare bazată pe trei piloni, care, mai întâi de toate, va contribui la consolidarea capacităților de gestionare a crizelor din sectorul de securitate.
La festivitatea de lansare a misiunii, ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a precizat că UE a ajutat Republica Moldova să facă față tentativelor Rusiei de destabilizare a situației în țara noastră.
„Lansarea acestei misiuni are loc într-un context regional foarte complex, marcat de războiul Federației Ruse contra Ucrainei, dar și politicile aplicate de Federația Rusă față de statul nostru timp de 30 de ani, politici foarte ostile, politici care au vizat destabilizarea, slăbirea statului nostru, politici care s-au manifestat prin sprijinul pentru separatismul transnistrean, prin menținerea ilegală a prezenței militare ruse în stânga Nistrului. Și iată că, pe parcursul acestor ani, noi cu toții am putut constata că aceste politici, tentative de destabilizare și slăbire a Republicii Moldova au eșuat, pentru că țara noastră își dorește să trăiască în libertate”, a declarat Nicu Popescu.
Totodată, ministrul de Interne, Ana Revenco, susține că datorită noii misiuni va crește capacitatea departamentală a MAI.
„La nivelul MAI, privim de asemenea misiunea și ca pe o oportunitate strategică de transfer către instituțiile europene lecțiile învățate și acțiunile deja întreprinse de Republica Moldova ca răspuns la multiplele crize suprapuse”, a menționat Ana Revenco.