Summitul CPE s-a încheiat: Europa s-a unit împotriva celei mai mari agresiuni militare
Președinta Maia Sandu împreună cu prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, și premierul Cehiei, Petr Fiala, au susținut o conferință de bilanț al Summitului Comunității Politice Europene. Cei trei lideri și-au exprimat solidaritatea pentru Republica Moldova în parcursul său european. Totodată, șefa statului a remarcat că acest eveniment a fost organizat pentru prima dată într-o țară non-UE.
„La doar 20 km de Ucraina am reunit întregul continent pentru a reafirma hotărârea noastră colectivă și fermă pentru a readuce pacea și stabilitatea în Europa. Astăzi, am arătat puterea și unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol. Am arătat că suntem uniți împotriva celei mai mari agresiuni militare de la al Doilea Război Mondial încoace și împotriva încălcării dreptului internațional. I-am spus președintelui Zelenski că vom sta alături atâta timp cât va fi nevoie.
Am fost cu toții de acord că ne vom continua eforturile de integrare a continentului nostru printr-o mai mare cooperare strategică, o mai bună conectivitate, mai multe acțiuni în materie de energie, reziliență și climă.
Ne-am pus de acord să ne intensificăm eforturile pentru a consolida rezistența de securitate cibernetică și a infrastructurii critice europene, inclusiv rețelele electrice. Măsurile noastre comune vor aduce mai aproape laolaltă familia europeană și asta va face Europa mai puternică și mai sigură”, a declarat Maia Sandu.
„Am reunit întregul continent pentru a reafirma hotărârea noastră colectivă și fermă de a aduce pacea în Europa. Cu toții am recunoscut că această Comunitate Politică Europeană, care s-a bazat pe succesul primei reuniuni la Praga, reprezintă o ocazie unică pentru dialog și relații bilaterale. CPE ne permite să vedem care sunt cele mai bune căi de accelerare a acelor proiecte și idei care vor aduce beneficii pentru toți cetățenii noștri”, a declarat președintele Maia Sandu.
În numele cetățenilor moldoveni Maia Sandu a exprimat recunoștință tuturor liderilor europeni care au fost alături de Republica Moldova.
„Participarea Dvs. ne face să fim mândri că am găzduit acest Summit. Prezența Dvs. ne face mai încrezători”, a mai spus șefa statului.
Maia Sandu a menționat că Summitul a adus rezultate palpabile pentru țara noastră, menționând semnarea acordului privind eliminarea treptată a tarifelor la serviciile de roaming în UE pentru cetățenii moldoveni, începând cu 1 ianuarie 2024. De asemenea, șefa statului a menționat adoptarea de către UE a sancțiunilor împotriva a șapte persoane, care încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova, precum și lansarea Misiunii Civile a UE în țara noastră.
La rândul său, premierul Cehiei, Petr Fiala a apreciat buna organizare a Summitului și a menționat că „admiră curajul de a riposta Rusiei”.
*„Transmitem un mesaj puternic, de sprijin pentru Moldova și Ucraina. Mă bucur că această comunitate politică europeană, care a fost inițiată anul trecut la Praga, își culege roadele. Astăzi vedem că această comunitate este un forum important pentru toate țările europene. Membrii comunității vor să coopereze pașnic, conform ordinii internaționale, bazată pe reguli. Vom apăra pacea și securitatea în Europa. Astăzi am discutat trei teme - securitate, energie și conectivitate”, a specificat oficialul ceh.
Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova demonstrează speranța întregului continent în privința acestei „țări minunate”, a declarat prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez.
„Moldova este membră a familiei europene și salutăm eforturile pe care le face pentru a deveni membră a UE. Vă încurajăm în aceste eforturi și vă asigurăm de întregul nostru sprijin. Vrem să transmitem un mesaj de forță, de unitate, mai ales în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Principiile și valorile care stau la baza UE și regulile internaționale sunt puse în pericol din cauza acestei agresiuni, trebuie să reacționăm împreună”, a declarat premierul spaniol.
Pedro Sánchez a comunicat că la reuniunea de la Bulboaca s-a făcut un schimb de opinii privind proiectele de interconectivitate pe continentul european. S-a discutat Coridorul dezvoltat de Spania, Portugalia și Franța, precum și extinderea Coridorului mediteranean spre Ucraina.
Securitatea a fost o altă temă, în special liderii reuniți la Summitul CPE au vorbit despre securitatea nucleară, exprimând sprijinul pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Următoarea ediție a Summitului Comunității Politice Europene va avea loc în orașul spaniol Granada.