Politic

Ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Margret Uebber: „Să ajutăm R. Moldova să ajungă la standardele europene și să se integreze în UE

În contextul consemnării a 30 de ani de la lansarea cooperării germano-moldavă pentru dezvoltare, Ambasada Republicii Federale Germania în Republica Moldova a organizat un tur de presă în municipiile Hâncești și Strășeni.

Margret Uebber: „Cooperarea germano-moldavă pentru dezvoltare a început acum 30 de ani Cred cu tărie că avem o cooperare deschisă și constructivă cu partenerii din instituțiile guvernamentale, precum și cu autoritățile centrale și locale din Republica Moldova. Rezultatele acestei cooperări sunt palpabile, deoarece este bazată pe un scop comun – să fie ridicat nivelul de trai al oamenilor. De fapt, noi avem două scopuri de bază în acest sens. Să ajutăm Republica Moldova să ajungă la standardele europene și să se integreze în Uniunea Europeană. Al doilea obiectiv este de a ajuta țara să treacă peste greutățile actuale, generate de agresiunea rusă în Ucraina, impactul căreia este resimțit și în Republica Moldova. Or, între aceste două scopuri este o interdependență. Atunci când ajutăm cetățenii să depășească situațiile de criză, de fapt ajutăm țara să se apropie de UE.”

Germania este printre primii cinci cei mai mari donatori în Republica Moldova. Sprijinul financiar oferit pe parcursul a 30 de ani însumează aproximativ 288 milioane de euro.

Margret Uebber: : „Pe parcursul a 30 de ani, de când a început cooperarea germano-moldavă pentru dezvoltare, Germania a acordat sprijin financiar Republicii Moldova în valoare de aproximativ 288 de milioane de euro și astăzi suntem printre primii cinci cei mai mari donatori în Republica Moldova. Cooperarea noastră se focusează pe mai multe domenii, în special pe susținerea dezvoltării economice, implicit suportul pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și învățământul dual. Cel de a doilea obiectiv este dezvoltarea regională și locală, inclusiv întărirea capacităților și rezilienței structurilor din țară. De asemenea, mai există încă un obiectiv, care este integrat în toate proiectele noastre, buna guvernanță.

Iar acum ne axăm, mai mult pe securitatea energetică, deoarece iarna trecută ne-a arătat cât de important este acest domeniu. A fost o problemă și noi am acționat în acest sens. Oferim asistență pentru asigurarea eficienței energetice, care va deveni încă un domeniu important, chiar prioritar în sprijinul oferit de Germania Republicii Moldova.”

Cea mai mare parte a ajutorului german este pus în aplicare de către Societatea Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ) și de Institutul de Credit pentru Reconstrucție (KfW).

Margret Uebber: „Proiectele menite să întărească capacitățile instituțiilor prin expertiză, consultanță, dar și echipamente sunt implementate de GIZ. O altă componentă a ajutorului derivă din cooperarea financiară, care presupune credite la condiții avantajoase sau chiar granturi. În condițiile în care este vorba de sume mai mari, pentru proiecte de infrastructură, atunci acest sprijin financiar este oferit prin intermediul Institutului de Credit pentru Reconstrucție (KfW). Un exemplu în acest sens ar fi proiectul lansat recent de aprovizionare cu apă și de canalizare, beneficiari fiind 39000 de locuitori ai municipiului Cahul, dar au mai fost proiecte similare. Astfel, datorită acestor proiecte au acces la apă curată peste 200000 de persoane din Republica Moldova.

În condițiile actuale, după cum am spus anterior, Germania ajută Republica Moldova să depășească situația de criză, să minimizeze consecințele războiului declanșat de Federația Rusă din Ucraina. În acest sens, la inițiativa ministrului federal de externe Annalena Baerbock pe data de 5 aprilie la Berlin a avut loc o Conferință Internațională de sprijin pentru Republica Moldova. La eveniment au participat 47 de delegații, care au promis 700 de milioane de euro pentru stabilizarea financiară a țării, precum și 71 de milioane de euro pentru ajutor umanitar.

Germania a mai pus la dispoziție încă 150 de milioane de euro pentru cooperarea pentru dezvoltare, pentru a crește capacitățile și a întări reziliența. De asemenea, a contribuit cu 40 de milioane de euro la Fondul de compensare a cheltuielilor pentru energie, care a fost instituit de guvern, pentru a ajuta cetățenii să treacă peste majorarea de prețuri la energie. Aceasta este cooperarea pentru dezvoltare, dar există și o mulțime de agenții și instituții private din Germania care ajută oamenii din Republica Moldova. Se cere menționat și faptul că Germania este cel mai mare contribuitor la bugetul Uniunii Europene. Astfel, toate proiectele europene care sunt implementate în Republica Moldova au o mare contribuție a Guvernului de la Berlin.”

Citește mai mult