Politic

Maia Sandu: Lista persoanelor, sancționate de UE pentru acțiuni de destabilizare în Republica Moldova, este deschisă

Lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană este deschisă, iar în momentul în care apar probe suplimentare despre acțiunile curente ale unor persoane care participă la acțiuni de destabilizare sau vor să atragă Republica Moldova în război, aceste persoane riscă să ajungă în această listă. Declarația a fost făcută de către președintele Maia Sandu, luni, 5 iunie, în cadrul unei conferințe de presă.

„Este un proces curent. În momentul în care se adună probe, aceste probe sunt transmise instituțiilor europene, iar instituțiile europene examinează și iau decizii”, a menționat șefa statului.

Întrebată de ce Veaceslav Platon nu a fost inclus în lista sancțiunilor UE, Maia Sandu a răspuns că această întrebare trebuie adresată Uniunii Europene.

Amintim că statele membre ale Uniunii Europene au adoptat pe data de 31 mai sancțiuni împotriva a șapte persoane din Republica Moldova, acuzate în special că au legături cu „eforturile Rusiei de a destabiliza” țara, foarte fragilă economic. Decizie a fost adoptată cu doar două zile înainte de Summitul Comunității Politice Europene (CPE), care a reunit 50 de lideri ai statelor europene.

În listă se regăsesc: liderul Partidului Șor, Ilan Șor, deputata aceleiași formațiuni, Marina Tauber, omul de afaceri fugar și fostul politician Vlad Plahotniuc, liderul Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc și omul de afaceri rus Igor Ciaika, considerat un apropiat al fostului președinte și lider al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, politicianul moldovean și lider al Partidului Regiunilor din Moldova, Aleksandr Kalinin, și controversatul om de afaceri, președinte al Fundației IFAVIS, vicepreședinte al Federației Ruse de Lupte Libere și asistent al senatorului pentru regiunea Kursk, Grigore Caramalac.

Activele celor șapte persoane vizate vor fi înghețate în UE, unde li se va interzice șederea. Această decizie „trimite un semnal politic important privind sprijinul UE pentru Republica Moldova într-un context dificil (...) Vom continua să îi pedepsim pe cei care ne destabilizează vecinătatea directă”, a menționat șeful diplomației europene Josep Borrell.

Acordul politic privind crearea regimului de sancțiuni a fost obținut la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 24 aprilie 2023, procesul de adoptare a regimului fiind finalizat din punct de vedere procedural la 28 aprilie 2023.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult