Politic

Sancțiunile impuse de SUA vor ajuta Republica Moldova să reziste în fața războiului hibrid, consideră experții

Sancțiunile impuse de Statele Unite ale Americii celor șapte persoane afiliate serviciilor secrete ruse ajută Republica Moldova să reziste în fața tentativelor de destabilizare, dirijate de Kremlin, susțin experții. În același timp, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău Janis Mazeiks a anunțat că sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, la sfârșitul lunii mai, au intrat deja în vigoare.

Cele șapte persoane afiliate serviciilor secrete ruse și sancționate de Statele Unite ale Americii ar fi pus la cale să destabilizeze democrația și să influențeze alegerilor din Republica Moldova, a anunțat aseară Departamentul american al Trezoreriei.

Grupul era condus de Konstantin Sapojnikov, cetățean rus, care ar fi pus la cale un complot prin protestele organizate la Chișinău, la începutul acestui an, inclusiv intenționau să atace Casa Guvernului Republicii Moldova.

Aplicarea sancțiunilor presupune că toate bunurile pe care le dețin persoanele vizate, în Statele Unite, în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA - sunt blocate și trebuie raportate la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine. De asemenea, sunt blocate și companiile deținute de acestea.

Sancțiunile impuse de Washington vor ajuta Republica Moldova să reziste în fața tentativelor de destabilizare, dirijate de Kremlin, susține analistul politic Ion Tăbârță.

„În mod evident sancțiunile impuse unor persoane ai Federației Ruse vin să ajute Republica Moldova, pentru a face față acelei agresiuni, cu care se confruntă din partea Moscovei. Și anume ele trebuie să sprijine țara noastră să reziste războiului hibrid pe care Federația Rusă îl duce contra sa”, a precizat expertul.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a salutat decizia Departamentului Trezoreriei Statelor Unite și a declarat că această măsură reprezintă un pas important în eforturile comune de a menține stabilitatea și ordinea publică în țara noastră.

În același timp, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău Janis Mazeiks a declarat la Radio Moldova că sancțiunile impuse săptămâna trecută de Uniunea Europeană celor 5 politicieni și oameni de afaceri din Republica Moldova și Rusia au fost aprobate în timp record și au intrat deja în vigoare.

„Aceste sancțiuni se aplică deja în raport cu aceste persoane. Dacă statele membre identifică active care aparțin acestor cinci persoane, fie în bănci, fie imobile atunci, statele membre vor obligația să înghețe acele active. A doua sancțiune vizează călătoriile. Aceste cinci persoane nu pot să călătorească pe teritoriul Uniunii Europene. Este important că sancțiunile deja au intrat în vigoare”, a afirmat oficialul european.

Amintim că, în octombrie 2022, Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a aplicat sancțiuni, în baza Actului Magnitsky în privința a 21 de politicieni, strategi politici și entități din Republica Moldova și Rusia, inclusiv Ilan Șor, Vlad Plahotniuc și Partidul Șor, pentru acțiuni de corupție și tentativă de destabilizare a situației din Republica Moldova.

La 30 mai, Uniunea Europeană a adoptat primele sancțiuni pentru cinci persoane pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Este vorba de liderii Partidului Șor - Ilan Șor și Marina Tauber, omul de afaceri fugar Vlad Plahotniuc, liderul Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc și omul de afaceri rus, Igor Ceaika, considerat un apropiat al fostului șef al statului și lider al socialiștilor, Igor Dodon. Marea Britanie, Canada și Norvegia, de asemenea au aplicat sancțiuni în privința mai multor politicieni și oameni de afaceri din Republica Moldova.

Unii dintre cei vizați de sancțiuni au menționat că vor să revină în politică, alții au spus că nu intenționează să călătorească în țările care au impus sancțiuni și că nu ar deține proprietăți acolo.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult