Doctorul familiei// Riscurile automedicației
Automedicația reprezintă administrarea necontrolată de preparate, fără indicația medicului sau o evidență la specialist. Fenomenul autotratamentului se poate complica cu diferite reacții adverse pe termen scurt sau lung și poate provoca apariția afecțiunilor ireversibile. Cu mai multe informații urmează Pavel Cepraga.
Preparatele hormonale precum corticosteroizii sunt foarte accesibile pe piața medicamentelor din Republica Moldova și acest fapt îi face pe oameni să le administreze necontrolat. Cum ne pot afecta sănătatea steroizii aflați de la Natalia Porcereanu, medic endocrinolog, SCR „Timofei Moșneaga”.
„Utilizarea preparatelor hormonale corticosteroidiene ar trebui să se facă strict după indicații medicale. Din păcate, frecvent, pacienții administrează desinestătător acest tip de preparate. Am observat aceasta și în perioada pandemiei COVID, când se utiliza dexametazona și alt gen de corticosteroizi fără indicații”, menționează Natalia Porcereanu.
Corticosteroizii au mai multe efecte secundare nedorite. La pacienții care nu au diabet ar putea să apară glicemii majorate, iar pacienții care suferă deja de diabet zaharat - hiperglicemii necontrolate și decompensarea diabetului. Există și alte efecte de sistem ca și osteoporoza, dar și afectarea imunității. Aveți grijă de sănătate și evitați autotratamentul, în caz de necesitate adresați-vă unui medic.