Social

Revista presei: Calendarul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană și beneficiile integrării euroatlantice

Calendarul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană și beneficiile integrării euroatlantice sunt câteva dintre subiectele predilecte în mass-media. Detalii în revista presei pregătite de Alla Ceapai.

Șeful delegației UE la Chișinău, ambasadorul Jānis Mažeiks, declară într-un interviu pentru deschide.md, că Republica Moldova a muncit din greu ca să îndeplinească cele nouă condiții de pre-aderare, dar ezită să spună în ce măsură a reușit, precizând că evaluarea urmează să fie făcută de Comisia Europeană, în octombrie, după care, în decembrie, Consiliul Europei va decide dacă încep negocierile de aderare cu Republica Moldova. „Eu sper că aceste negocieri să înceapă”, spune diplomatul, dar subliniază că „negocierile întotdeauna durează ani de zile și asta este o realitate a tuturor țărilor care își doresc să devină membre ale UE”. Diplomatul mai spune va fi un șir lung de negocieri și este probabil ca acolo vor fi unele elemente, care vor viza și regiunea transnistreană.

TVR Moldova îl citează pe analistul politic și istoricul Anatol Țăranu cu afirmația că Rusia pretinde la tot spațiul post-sovietic, iar Republica Moldova nu este pe lista intangibilității. „Suntem pe lista așteptării unei agresiuni, în caz dacă nu ar fi rezistat Ucraina, noi deja, cred că am fi atacați în aceeași măsură”, crede Țăranu sugerând că aderarea la NATO ar fi singura soluție, dar care deocamdată întâmpină rezistență în societatea. Elena Mârzac, fondatoarea Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare spune și ea că războiul nejustificat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei a demonstrat o dată în plus că securitatea nu poate fi individuală, că avem nevoie de o securitate colectivă, de reziliență, de o interdependență a sistemelor de securitate. Aceasta fiind unica modalitate, mai ales pentru un stat cum este Republica Moldova.

Spațiul est-european va rămâne tensionat chiar dacă războiul va înceta, iar neutralitatea nu ne asigură securitatea și apărare, afirmă analistul politic Victor Juc, citat de Radio Chișinău. Potrivit lui, doar integrarea euroatlantică poate proteja Republica Moldova, care, de una singură, nu este în măsură să-și asigure securitatea. Victor Juc salută deschiderea la Chișinău a unei misiuni civile europene, care va asista Republica Moldova să facă față amenințărilor hibride. Această misiune va contribui la consolidarea securității în domeniile non-militare în special: cibernetic, energetic, de mediu, politic, precizează analistul.

Federația Rusă trebuie trasă la răspundere pentru încălcarea drepturilor omului în teritoriile ocupate din Republica Moldova, Ucraina și Georgia, titrează agora.md rezumând concluziile experților din cele trei state, care au participat, la Chișinău, la o conferință, organizată de Asociația Promo-LEX. Situația drepturilor omului în teritoriile ocupate ale celor trei state candidate și potențial candidate la aderarea la Uniunea Europeană este diferită, dar sursa problemelor este comună: politica Federației Ruse, susțin experții. Potrivit lor, impunitatea este motorul mașinii criminale de război în Ucraina și este cea mai gravă problemă care stă la baza situației îngrijorătoare a drepturilor omului în teritoriile temporar necontrolate a țărilor.

TV8.md publică o investigație despre Hotelul Național și cum a ajuns acesta mărul discordiei între Procuratura Anticorupție (PA) și Centrul Național Anticorupție (CNA). Disensiunile dintre cele două instituții au pornit încă, în mai 2022, după refuzul Procuraturii Anticorupție de a începe urmărirea penală în cazul privatizării Hotelului Național, refuz menținut ca legal și întemeiat, în martie 2023 de procurorul-șef Anticorupție, Veronica Dragalin. În timp ce CNA acuză procurorii că nu dau curs ordonanțelor de deschidere a dosarelor penale, Procuratura Anticorupție spune că are deja în gestiune un dosar penal de rezonanță în care procurorii au aplicat sechestru asupra Hotelului, care astfel nu poate să fie înstrăinat.

Într-un editorial pe deschide.md Cristian Hrițuc scrie că războiul hibrid din Republica Moldova a eșuat, guvernarea PAS controlează situația și că la moment nu există riscul schimbării prin acțiuni subversive a puterii. Totuși, Moscova va continua să-și ajute partenerii din Moldova să câștige alegerile viitoare, pe fonul situației sociale precare și a sărăciei. Scrutinul local din toamnă va fi un prim test pentru actuala guvernare, mai ales în Chișinău. Dacă banii promiși de UE Republicii Moldova vor produce efecte și în viața oamenilor, putem să ne așteptăm la un reviriment, în caz contrar, la viitorul scrutin parlamentar, va fi destul de greu de construit o majoritate care să mențină același parcurs european, conchide editorialistul.

Europa Liberă publică un interviu cu Adrian Glijin, acuzat de „spionaj în favoarea Chișinăului”, condamnat de o instanță ilegală de la Tiraspol la 13 ani și jumătate pentru „trădare de patrie”, și eliberat după ce a ispășit aproape doi și jumătate din termen. Acesta vorbește, în premieră, despre drama sa, despre cum i-a fost fabricat dosarul, cum a fost întemnițat, „judecat” și condamnat fără temei. Tânărul povestește că, în cele aproape o mie de zile de detenție, s-a confruntat cu o atitudine ostilă a administrațiilor închisorilor și a gardienilor. „Într-o vreme am vrut chiar să mă spânzur. Nu mai puteam... Își băteau joc cum voiau ei”, povestește Glijin. Abuzurile și impunitatea sunt la ordinea zilei în stânga Nistrului, subliniază tânărul. Despre eliberarea sa, Glijin se arătat convins că a fost folosit ca monedă de schimb.

Pe final, o știre din nordul țării. Bălțenii vor să salveze clădirile fostei maternități, după ce primăria și-a anunțat intenția de a vinde terenul de peste 1,7 hectare, informează nordnews.md. În doar câteva zile, sute de bălțeni au semnat inițiativa consilierului municipal, Sergiu Burlacu, care propune acordarea statutului de monument de importanță locală, regională sau națională, renovarea sediului fostei maternități și transformarea lui într-un centru de sănătate sau pentru tineret. Primarul de Bălți Nicolai Grigorișin a declarat jurnaliștilor că este deschis pentru discuții, dar că acestea sunt premature întrucât delimitarea terenului nu a fost încă efectuată. „Cum vor decide bălțenii, așa va fi”, a promis edilul.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult