REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE: Consecințele dezastrului din regiunea Herson
Contraofensiva ucraineană, consecințele inundațiilor din regiunea Herson și smogul provocat de incendiile fără precedent din Canada sunt doar câteva dintre subiectele de predilecție ale celor mai mari publicații din lume, după cum arată revista presei internaționale pregătită de Mariana Colun.
Ucraina a lansat mult așteptata contraofensivă, titrează presa internațională. Armata ucraineană ar încerca să taie legătura dintre forțele rusești și Peninsula Crimeea, relatează Washington Post. Se dau lupte în regiunea Zaporojie, iar trupele ucrainene ar fi început să bombardeze pozițiile rusești cu rachete HIMARS, notează jurnaliștii. Fostul ministru ucrainean al apărării Andriy Zagorodnyuk a declarat pentru Newsweek că acțiunile forțelor ucrainene s-au concentrat pe Bakhmut, contraofensiva încă nu a început, iar când va începe „vom vedea o utilizare deplină a brigăzilor pregătite și echipate pentru acea operațiune și, desigur, amploarea activităților operaționale va fi mult mai mare”.
În presa internatională se păstrează ecourile inundațiilor provocate de distrugerea barajului Nova Kakhovka. „Dezastru în grânarul lumii”, titrează ziarul german Welt, care publică o analiză despre consecințele dezastrului din regiunea Herson pentru producția de cereale. El Pais scrie că sute de mii de oameni au rămas fără apă potabilă, 10.000 de hectare de teren agricol au fost inundate, iar 20.000 de locuințe sunt fără curent electric. The New York Times menționează că sursele de apă din sudul regiunii Herson au fost contaminate. Jurnaliștii publică un reportaj din orașul Oleshky, unde locuitorii încă își caută rudele dispărute pe măsură ce inundațiile s-au extins. Între timp, Ucraina și Federația Rusă se acuză reciproc că ar bombarda civilii evacuați din calea apelor, notează BBC. Și Ziarul britanic Times scrie că artileria rusă lovește atât în victimele inundațiilor din regiunea Herson, cât și în salvatorii care încearcă să le evacueze. Martori citați de Politico au raportat victime la o școală în care se adăposteau sinistrații care au fugit de apele în creștere ale râului Nipru.
Ecologia rămâne și în prim-planul presei de peste ocean, care amplifică vocile experților care avertizează despre evenimente meteorologice extreme, după ce la New York s-a înregistrat cea mai proastă calitate a aerului din istoria recentă a SUA, iar autoritățile au avertizat împotriva activităților în aer liber. Cauza poluării aerului se ascunde în incendiile fără precedent din pădurile Canadei, scrie Washington Post. „Washington DC și Philadelphia s-au confruntat cu cea mai proastă calitate a aerului din ultimii ani, în timp ce incendiile puternice din Canada continuă să afecteze milioane de oameni”, titrează și BBC. „Orizontul New York-ului a dispărut miercuri în spatele unui voal portocaliu”, observă și jurnaliștii de la ziarul german Welt. „A trebuit să verificăm de patru ori măsurătorile ca să ne convingem că arată cifre adevărate. Nu am mai văzut așa ceva pe coasta de est până acum. Este un eveniment istoric”, a declarat Marshall Burke, un om de știință de la Universitatea Stanford, citat de The Guardian.
Le Figaro publică o anchetă amplă în care arată Cum drogurile au devenit „combustibilul crimei” în Franța. Încheiem săptămâna cu un top al insulelor mai puțin cunoscute din Mediterană, numai bune pentru destinații de vară. Jurnaliștii de la The Telegraph nu doar descriu bijuteriile din sudul Europei, dar recomandă cum să ajungi la ele și ce opțiuni există în materie de cazare.