Executarea fondurilor asigurării medicale în 2022: Pentru ce s-au alocat cei mai mulți bani
În 2022 s-a reușit creșterea cu 20% a cheltuielilor pentru medicamente și dispozitive medicale compensate. Datele au fost prezentate în ședința de astăzi a Parlamentului în timpul examinării raportului privind executarea Fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM) și a raportului auditului financiar asupra acestuia.
Directorul CNAM, Ion Dodon, a subliniat că cele mai mari cheltuieli au fost direcționate pentru acordarea serviciilor medicale necesare populației, pentru măsuri de profilaxie și prevenire a riscurilor de îmbolnăvire, pentru majorarea salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare, pentru compensarea medicamentelor, pentru servicii medicale prestate cetățenilor refugiați din Ucraina ș.a.
Astfel, executarea FAOAM a constituit 12,639 miliarde de lei la partea de venituri, sau 100,6% în raport cu prevederile anuale, și 11,963 de miliarde de lei la partea de cheltuieli, sau 93,2% față de suma rectificată.
Executarea FAOAM s-a încheiat cu un excedent în sumă de 676,224 de milioane de lei.
„Soldul fondurilor, la sfârșitul anului trecut, a constituit 1,35 miliarde de lei, care s-a format preponderent datorită unor economii justificate, făcute de CNAM. Resursele respective sunt utilizate inclusiv pentru achitarea în avans a serviciilor contractate”, se precizează într-un comunicat al Legislativului.
Menționăm că, în 2022, cota procentuală a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală a fost menținută la nivelul stabilit în 2015, în mărime de 9%. Pentru cei care se asigură în mod individual și care au procurat prima de asigurare medicală obligatorie până pe 31 martie, au fost oferite reduceri.