Revista presei: Evoluția dosarelor pentru îmbogățire ilicită
Curtea Constituțională reia examinarea constituționalității Partidului Șor și evoluția dosarelor pentru îmbogățire ilicită sunt doar două dintre subiectele aflate în vizorul mass-media. Detalii în revista presei pregătită de Alla Ceapai.
La ședința de examinarea a constituționalității Partidului Șor vor avea acces doar persoanele invitate, precizează mai multe media, inclusiv Vocea Basarabiei. Examinarea sesizării a început pe 10 mai și a fost întreruptă pentru ca părțile să pregătească pledoariile în fața Curții Constituționale. Potrivit Guvernului, care a depus sesizarea, există suficiente argumente că Partidul Șor a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova. Reprezentanții partidului resping acuzațiile, invocând presiuni din partea guvernării.
O nouă investigație Cutia Neagră Plus de la TV8 dezvăluie traiul în lux și opulență a fostului oligarh Vlad Plahotniuc și a oamenilor din anturajul său, vizați în anchete de îmbogățire ilicită. În investigație se precizează că, în ultimii ani, au fost deschise mai multe dosare penale pentru îmbogățire ilicită, vizând foști președinți, miniștri, deputați, judecători, procurori și alți demnitari de stat care s-au trezit cu mascați la ușă fiind bănuiți că au averi exagerate. Majoritatea dosarelor fie că s-au adunat în teanc pe mesele procurorilor, fie că s-au înglodat în instanțele de judecată. Iar cei vizați în anchete, în multe cazuri, și-au văzut mai departe de viața lor pe picior larg.
Directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, scrie într-un editorial că luna iunie, în care sunt comemorate victimele deportărilor, ar trebui să fie numită Luna Trezirii Naționale în Republica Moldova. Imaginea celor câteva mii de vagoane care au transportat sute de mii de oameni fără vină, fără judecată și fără drepturi trebuie să ne facă să ne dăm seama cum ni se întâmplă relele, trebuie să conștientizăm că Moscova nu a renunțat niciodată la acest teritoriu și în fiecare zi se pun la cale noi și noi operațiuni, mici sau mari, cu vagoane, cu avioane, cu rachete, cu geamantane, cu orice, notează jurnalista. Ea regretă nepăsarea oamenilor care par preocupați doar de prețuri mici, salarii mari, vacanțe lungi și viață ușoară. Dacă nu le au pe toate astea – la ce le servește pacea, summit-ul european, statutul de candidat și toate celelalte adiacente acestui curs pro-european?, se întreabă Alina Radu.
În editorialul de retrospectivă a săptămânii Vitalie Vovc compara, pe deschide.md, aderarea directă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și aderarea prin Unirea cu România. Ambele proiecte au aceeași finalitate, chiar dacă unul e mai anevoios și mai șubred ca construcție decât celălalt, precizează autorul. Vitalie Vovc militează pentru ca Republica Moldova să se unească cu România întrucât, crede el, această opțiune este mult mai rațională și profitabilă pentru toate părțile implicate și poate garanta ireversibilitatea despre care se vorbește frecvent.
Activista Diana Guja se întreabă în editorialul ei de pe agora.md ce e în capul unui om care urcă beat la volan, făcând referință la un recent accident de la Ghidighici în urma căruia a decedat o femeie și copilul ei de șapte luni. „Conducerea sub influența alcoolului este o problemă majoră de sănătate publică și un indicator al nivelului de solidaritate într-o societate. Un om beat la volan e un simptom de boală socială”, notează activista. Conducerea în stare de ebrietate poate fi prevenită, susține ea, nu doar prin pedepse draconice, dar și prin schimbarea de atitudine a celor din jur, care deseori dau dovadă de prea multă indiferență.
Portalul noi.md explică ce reprezintă taxa anuală de salubrizare pe care locuitorii capitalei sunt obligați să o achite în baza facturilor recepționate luna aceasta. Taxa de 10 lei lunar se percepe de la fiecare persoană fizică înscrisă la adresa declarată ca domiciliu, ceea ce însumează 120 de lei pentru un an. taxa de salubrizare diferă de cea pentru evacuarea deșeurilor și salubrizarea curților de locuit, fiind destinată pentru salubrizarea spațiului public din oraș și pentru lucrări de întreținere. De la plata acestei taxe sunt scutite mai multe categorii de persoane, inclusiv pensionarii, minorii și persoanele cu nevoi speciale.
Anticoruptie.md inserează comentariul expertei Cristina Ciubotaru despre amendamentele la Legea procuraturii care țin de îmbunătățirea mecanismului de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor. Potrivit experte acestea ar crea impedimente în gestionarea dosarelor de rezonanță, iar faptul că procurorului general i se va permite schimbarea procurorilor interimari fără participarea CSP ar lăsa portițe pentru abuzuri. În articol se precizează că anterior și experții Transparency Internațional Moldova atenționau că excluderea concursurilor pentru funcțiile de conducere în instituțiile anticorupție, dar și provizoratul multor funcții, cum ar fi cele de la șefia Procuraturii Generale, Autorității Naționale de Integritate și altele ar crea impedimente în lupta anticorupție.
Pe final, detalii de la Festivalul Ziua Mediului, desfășurat în weekend la Chișinău. Ecopresa.md scrie că motto-ul celei de-a 8-a ediții a festivalului a fost „Soluții pentru poluarea cu plastic”. Producerea articolelor din plastic a crescut de patru ori, în ultimii 30 de ani. Republica Moldova depune eforturi pentru a reduce utilizarea plasticului. Mai multe companii se preocupă de colectarea selectivă și reciclarea plasticului și sunt gata să investească ca produsele create din plasticul reciclat să fie folosite în activitățile economice, a menționat în cadrul evenimentului ministra Mediului, Rodica Iordanov.