CRIZA ENERGETICĂ // Chișinăul menține stabilitatea în fața presiunilor externe, în timp ce Tiraspolul așteaptă livrări de gaze, consideră experții
Criza din stânga Nistrului este creată artificial și face parte dintr-o strategie mai amplă a Federației Ruse de a destabiliza Republica Moldova, înaintea alegerilor parlamentare din acest an. În ciuda acestor provocări, experții spun că autoritățile constituționale de la Chișinău continuă să respecte obligațiile contractuale față de concernul rus și să mențină stabilitatea în regiune, în timp ce Tiraspolul ar aștepta ca livrările de gaze rusești să fie reluate.
Economia regiunii transnistrene, afectată de criza energetică: exporturile au scăzut cu 60 la sută
Maia Sandu: „Gazprom trebuie tras la răspundere pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale”
Prin faptul că autoritățile de la Chișinău țin această conductă deschisă către regiunea transnistreană, nu fac decât să-și respecte partea sa de contract, pe care Gazpromul îl încalcă fără a-și respecta condițiile acceptate în momentul semnării, a declarat expertul Mihai Isac. Acesta a subliniat că „Chișinăul nu se războiește cu propriii cetățeni de pe malul stâng. Este îngrijorător faptul că vedem în acea regiune și alte unelte de presiune, cum ar fi situația școlilor cu predare în limba română. Este clar că această criză este creată în mod artificial”, a spus expertul la Moldova 1.
Politica adoptată de Chișinău este una corectă, a declarat într-o intervenție la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski. „Din punctul meu de vedere, această politică este una corectă pentru că continuă politica precedentă de a păstra pacea și stabilitatea în Republica Moldova. Guvernul a făcut tot posibilul pentru a evita escaladările și pentru a menține stabilitatea. Este foarte important să înțelegem că o criză umanitară de proporții pe malul stâng s-ar răsfrânge inevitabil asupra malului drept”.
Referindu-se la livrările de gaze, Kulminski a menționat că, „cel mai probabil”, Tiraspolul așteaptă reluarea livrărilor de gaze. „Dar acestea nu vor fi suficiente pentru producerea de electricitate pentru malul drept. Guvernul a propus o tranziție treptată, astfel încât locuitorii malului stâng să fie ajutați să treacă la achitări depline pentru electricitate și gaz, că asta nu se va întâmpla imediat pentru că este absolut clar că este imposibil să achiți foarte puțin și de la asta să treci la achitarea completă și mie mi se pare că aceasta a fost o soluție potrivită”.
Experții mai atrag atenția asupra implicațiilor politice ale crizei și anume asupra faptului că situația actuală din regiune ar putea fi utilizată pentru a obține capital politic. „Cred că probabil cineva din opoziție va încerca să capitalizeze, să câștige politic din asta, să se prezinte ca un salvator al Republicii Moldova. Urmează să vedem cine va fi această persoană, dar în rest mi se pare că totuși se va păstra pacea și stabilitatea”, a sugerat Kulminski.
Fostul vicepremier a mai declarat că Federația Rusă încearcă să schimbe parcursul european al Republicii Moldova, menținând țara într-o „zonă gri” prin schimbarea Guvernului.
Amintim, criza energetică din Republica Moldova a afectat grav localitățile din regiunea transnistreană și Zona de Securitate, lăsând locuitorii și instituțiile publice fără energie electrică, termică și gaze naturale. Cele mai vulnerabile localități, precum Varnița și Copanca, sunt conectate la infrastructura controlată de Tiraspol și nu au legături directe cu rețelele de pe malul drept al Nistrului. Instituțiile publice, inclusiv școlile și spitalele, se confruntă cu dificultăți majore în asigurarea încălzirii, iar locuitorii depind acum de furnizarea de lemne, peleți și generatoare de urgență.
Reamintim că „Gazprom" a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz" începând cu data de 1 ianuarie 2025. În legătură cu o potențială criză umanitară în regiunea transnistreană, din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.