Anatolie Topală: Agenții economici implicați în învățământul dual vor beneficia de compensarea cheltuielilor
Agenților economici le vor fi compensate până la 50 la sută din cheltuielile pentru organizarea și realizarea programelor de formare profesională a elevilor prin intermediul învățământului dual, a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală. În acest scop, din bugetul de stat pentru anul 2023 au fost alocate 10 milioane de lei. Banii vor fi distribuiți de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
Modalitatea de accesare a fondurilor acordate de stat pentru compensarea cheltuielilor antreprenorilor implicați în învățământul dual a fost prezentată astăzi la un eveniment organizat de Ministerul Educației și Cercetării. Prin intermediul învățământului dual agenții economici au posibilitatea să participe la pregătirea forței de muncă, dar și să aleagă cei mai buni candidați la angajare după încheierea studiilor, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.
„Este important să creăm o cât mai bună conexiune între companii, instituții de învățământ și ministere, astfel încât acest proces și această formă de învățământ să devină una majoritară. Este în beneficiu fiecărui, în primul rând în beneficiu agenților economici, iar rezultat este asigurarea creșterii economice prin resursa umană calificată, care noi o putem pregăti și oferi pentru agenții economici”, a declarat Anatolie Topală.
Agenții economici care se implică în programe de învățământ dual vor depune cereri de compensare a cheltuielilor în perioada 1 august -15 septembrie, iar plățile se vor face până la sfârșitul anului, a precizat directoarea adjunctă a Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Rodica Crudu. Formularul poate fi accesat pe site-ul ODA.
„Anual va fi calculat cuantumul alocației per elevi instruit în învățământ dual. Acesta se va determina anual, în dependență de alocațiile de la bugetul de stat. Anul acesta sunt alocate 10 milioane de lei pentru compensarea cheltuielilor învățământului dual, sumă care va fi împărțită la numărul total de absolvenți, fie a anului de studiu sau a întregului program, înregistrați în anul curent cu o rotunjire de până la 5 lei în diminuare”, a precizat Rodica Crudu.
În același timp, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a precizat că aproximativ 150 de companii, sunt gata să se implice în învățământul dual, iar numărul de doritori este în creștere.
„Vreau să accentuez și rolul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, care ține în pregătire acestei comenzi de stat împreună cu ministerul, dar și pregătirea maiștrilor instructori în cadrul companiilor, la fel și metodologia de conformitate. Nu orice companie poate să pregătească în dual, sunt anumite rigori pe care statul le invocă companiilor. Camera de Comerț și Industrie la fiecare etapă de care am vorbit mai sus, va fi alături de dvs stimați reprezentanți a mediul de afaceri pentru a pregăti dosarul, astfel încât cheltuielile eligibile să vă fi returnate pentru a putea investi inclusiv în condițiile mai bune de pregătire a tineri în cadrul companiei”, a punctat Sergiu Harea.
Potrivit Ministerului Educației, în învățământul dual elevii petrec 30 la sută din durata programului de instruire în instituția de învățământ, iar restul, aproximativ 70%, în companiile partenere. Totodată, ei beneficiază de bursă de studii, cazare și alimentație gratuită, dar și de remunerare din partea întreprinderii, care pornește de la 4000 de lei.
În Republica Moldova, învățământul dual este implementat din 2014. În anul de studii 2022-2023, învățământul dual a fost realizat în 27 de instituții de învățământ profesional tehnic, în parteneriat cu peste 120 de agenți economici, care au asigurat instruirea și formarea a 1500 de elevi.