Externe

Ucraina, gata să ajute regiunea transnistreană în criza energetică. Zelenski: „Din partea noastră, suntem pregătiți”

Autoritățile separatiste de la Tiraspol nu au oferit niciun răspuns propunerii Ucrainei de a furniza cărbune în regiunea transnistreană, în contextul crizei energetice generate de întreruperea livrărilor de gaze rusești de către Gazprom, a anunțat liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. Potrivit acestuia, Ucraina este deschisă să ajute cetățenii moldoveni din stânga Nistrului care au de suferit „din cauza acțiunilor deliberate ale Federației Ruse” ce au provocat criza din regiune.

Oamenii suferă. Aceasta este o mișcare calculată a Rusiei pentru a submina sentimentul public din Moldova înainte de alegeri. Ucraina poate ajuta cu aprovizionarea cu cărbune. Cu toate acestea, nu am văzut încă un răspuns din partea celor care controlează efectiv situația de pe malul stâng al Nistrului. Dacă fac jocul Rusiei, este un lucru; este cu totul altceva dacă doresc cu adevărat să ajute oamenii din Transnistria. Din partea noastră, suntem pregătiți”, susține Volodimir Zelenski.

Săptămâna trecută, președinta Maia Sandu și Volodimir Zelenski au convenit să colaboreze pentru a găsi soluții comune care să atenueze impactul crizei din regiunea transnistreană asupra populației și să prevină agravarea acesteia. Subiectul a fost abordat într-o convorbire telefonică între liderii celor două țări.

Președintele ucrainean a acuzat „Rusia de utilizarea resurselor energetice împotriva guvernării de la Chișinău, menționând că Ucraina este gata să sprijine Republica Moldova, inclusiv cu cărbune”.

Concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către Republica Moldova începând cu 1 ianuarie, invocând o datorie a malului drept, contestată de un audit internațional, dar fără a impune condiții pentru regiunea transnistreană, unde datoriile depășesc 11 miliarde de dolari. Criza energetică a forțat Centrala electrică de la Cuciurgan să utilizeze cărbune, însă stocurile sunt limitate și ar putea să se epuizeze mult mai repede decât se anticipa anterior, a avertizat Chișinăul. Mai mult, suplinirea acestora este aproape imposibilă, deoarece tipul de cărbune necesar funcționării centralei este disponibil doar în Donbas, o regiune ocupată de Rusia, de unde transportul este blocat.

Analiștii sugerează că implicarea Ucrainei ar putea sprijini regiunea și contracara propaganda Kremlinului, care încearcă să atribuie criza Guvernului de la Chișinău. Într-o declarație recentă, premierul Dorin Recean a spus că Republica Moldova nu s-ar opune unui ajutor ucrainean. O asemenea inițiativă, a spus șeful Guvernului, ar preveni o criză umanitară în stânga Nistrului.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult