Social

Revista presei: Opinia Comisiei de la Veneția, despre legea deoligahizării

Probe din dosarul Marinei Tauber la Curtea Constituțională, care decide soarta Partidului Șor și opinia Comisiei de la Veneția la abandonata lege a deoligarhizării - sunt printre subiectele reflectate în mass-media. Detalii în revista presei pregătită de Alla Ceapai.

Curtea Constituțională a finalizat examinarea probelor în cazul sesizării Guvernului cu privire la verificarea constituționalității Partidului Șor, iar astăzi părțile urmează să-și prezinte pledoariile finale, informează Europa Liberă rezumând procesul. În articol se precizează că la cererea reprezentanților Guvernului au fost anexate și examinate probe noi, inclusiv documente și înregistrări video din dosarul penal privind finanțarea ilegală a formațiunii, în baza căruia vicepreședinta partidului Marina Tauber a fost lipsită de imunitate parlamentară.

Agenția de presă IPN informează că Comisia de la Veneția salută decizia autorităților moldovenești de a abandona proiectul de lege privind deoligarhizarea și de a se concentra pe un plan de acțiuni care prevede, între altele, analize sectoriale, consolidarea legislativă și instituțională, creșterea raportării într-o serie de domenii, cum ar fi managementul proprietatii publice, măsuri de combatere a spălării banilor și a monopolurilor, transparența privind beneficiarii de proprietate, eficiența recuperării activelor în contextul unor sancțiuni internaționale deja impuse, o mai bună gestionare a riscurilor în sectorul bancar și cel al asigurărilor și îmbunătățirea transparenței finanțării partidelor politice.

Politik.md publică opinia fostului ministru al justiției Alexandru Tănase despre conceptul prezentat de Președinție privind crearea unei noi instanțe specializată pe dosarele de corupție, care ar urma să examineze toate cauzele de la Procuratura Anticorupție și toate contestațiile pe actele Autorității Naționale de Integritate, inclusiv cererile de confiscare a averii nejustificate. Tănase consideră că este devreme să discutăm în Republica Moldova despre crearea unei Curți Anticorupție pentru că ea riscă să fie ușor transformată în pluton de execuție. Nu avem încă un nivel suficient de independență judiciară și de maturitate a clasei politice ca să facem un pas atât de riscant, explică Alexandru Tănase.

Jurnaliștii portalului newsmaker.md analizează șansele candidatului PAS în bătălia pentru Primăria Chișinău cu expertele Aurelia Peru și Angela Colațchi, care resping o eventuală victorie a lui Lilian Carp la alegerile din toamnă. Înaintarea lui Carp ar fi „o acceptare tacită a celui de-al doilea mandat al lui Ion Ceban”, admite politologa Aurelia Peru. Principalul obiectiv al PAS la acest scrutin este să acceadă în turul doi, consideră doctorul în științe politice, Angela Colațchi. Lilian Carp este deocamdată singurul candidat de dreapta care și-a anunțat oficial participarea la scrutin. Un potențial concurent al acestuia ar putea fi fostul viceprimar al Chișinăului Victor Chironda, care încă nu și-a confirmat intenția de a candidat. Pentru electoratul de stânga bătălia se va da între actualul edil Ion Ceban și candidatul PSRM, se mai spune în articol.

Portalul mold-street.com contrazice estimările Asociației Forța Fermierilor potrivit cărora pierderile agricultorilor la culturile de primă grupă vor depăși 2 miliarde de lei în acest sezon agricol. Cifra enunțată nu este confirmată de date statistice și de calcule concrete, se spune în articol. Se mai precizează, cu referire la un recent studiu, că agricultorii dimpotrivă vor înregistra profituri și în 2023 la cultivarea culturilor agricole, dacă vor avea o disciplină tehnologică impecabilă, vor analiza corect situația câmpurilor și vor adopta decizii bazate pe argumente economice.

Deschide.md inserează propunerile Institutului pentru Politici și Reforme Europene la inițiativa legislativă a președintei Maia Sandu privind crearea Centrului Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei „Patriot”. Experții susțin că proiectul necesită revizuiri și îmbunătățiri, pentru a putea fi promovat în calitate de inițiativă legislativă. Ei recomandă, între altele, asigurarea unei concordanțe cu normele constituționale care garantează libertatea opiniei și a exprimării; revizuirea formei de organizare juridică a Centrului și nivelul de independență al acestuia; delimitarea competențelor de elaborare și implementare a politicilor în domeniu și stabilirea clară a valorilor de referință pentru noțiunile utilizate, precum și a criteriilor și standardelor de apreciere, în special în ceea ce privește dezinformarea și propaganda.

Membrul Consiliului de administrare al Energocom, Alexandru Slusari, anticipează că Gazprom ar putea cere încasarea așa ziselor datoriilor istorice, inclusiv celor acumulate de malul stâng aa Nistrului. „Moldovagaz sfidează legislația națională și refuză să se conformeze procedurilor de implementare a pachetului III energetic. În următoarele luni trebuie să ne așteptăm la niște acțiuni ostile din partea Gazpromului, care se opune vehement demonopolizării continuă a pieței gazelor și independenței sistemului de transportare a gazelor de sistemul de furnizare”, explică Slusari, citat de agora.md. El admite că concernul rus va încerca să aplice sechestru pe sistemul moldovenesc de transportare a gazelor.

Corupția în asistența socială afectează direct cetățenii și subminează încrederea în instituțiile statului, titrează Observatorul de Nord, făcând referire la cauza penală vizând peste 30 de medici, asistente și personal medical din Rezina, majoritatea condamnați pentru că pretindeau bani la eliberarea gradelor de dizabilitate. În articol se precizează că acesta este cel mai cunoscut caz de corupție în sistemul de asistență socială, dar autoritățile sugerează că nu ar fi singurul. Potrivit Ministerul Muncii și Protecției Sociale în unele localități ponderea persoanelor cu grad de dizabilitate fără termen depășește media pe țară și există suspiciuni rezonabile de atribuire neîntemeiată a gradelor de dizabilitate. Ministerul spune că elaborează măsuri speciale de control.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult