Calendarul zilei // 134 de ani de la moartea marelui poet, Mihai Eminescu
Radio Moldova vă prezintă calendarul zilei - cele mai importante evenimente din istorie, politică și cultură, pe care le consemnăm astăzi, 15 iunie
1167: A fost întemeiat orașul Copenhaga, devenit capitală a Regatului danez în 1443.
1667: Prima transfuzie umană de sânge a fost realizată cu succes. Jean Baptiste Denis, medicul personal al lui Ludovic al XIV-lea, este primul care injectează, sângele de animal unui om. Operațiunea a reușit, iar pacientul s-a vindecat definitiv. Se considera că a fost efectuată prima transfuzie de sânge. În 1675, Parlamentul a aprobat o lege care limita transfuziile la experimentele pe animale și interzicea efectuarea lor asupra oamenilor. În 1818 au loc primele transfuzii de la om la om. Sângele de animale nu mai este utilizat din cauza numărului mare de decese. Cu sângele uman se obțin mai multe rezultate, dar medicii acelei epoci continuă să ignore existența grupelor de sânge. După cel de-al doilea război mondial, datorită marilor progrese înregistrate în medicină s-au putut efectua anumite intervenții chirurgicale care înainte erau de neconceput. Ca urmare, s-a dezvoltat o industrie mondială, care furniza sânge pentru transfuzii.
1848: A fost sfințit drapelul național tricolor, adoptat prin decret la 14 iunie, de către Guvernul revoluționar de la București. Drapelul avea înscrisă deviza „Dreptate, Frăție".
1916: A fost ridicat în aer primul avion Boeing.
1977: A fost inaugurat la Paris atelierul lui Constantin Brâncuși.
În 1946 s-a născut, Demis Roussos, cântăreț grec.
Au decedat:
La 15 iunie 1889, în jurul orei 4.00 dimineața, în Casa de Sănătate a medicului Alexandru Șuțu din București, a murit marele poet, Mihai Eminescu. Ziarul "Românul" anunța în ziua următoare: Eminescu nu mai este. Experții reuniți de Academia Română spun că poetul a avut o ateroscleroză precoce și o personalitate de tip bipolar care, alături de tratamentul greșit și de propriile vicii, i-au grăbit sfârșitul. Academicianul Victor Voicu, spune că tratamentul cu mercur, folosit la acea vreme, nu avea cum să-i facă bine. Din rapoartele medicale reiese că el avea palpitații, se plângea de dureri toracice. El a avut o suferință și cardiovasculară. Era fumător, avea factor de risc major, afirmă profesorii. Volumul „Maladiile lui Eminescu și maladiile imaginare ale eminescologilor” a fost publicat de Fundația Națională pentru Știință și Artă, sub îndrumarea academicianului și criticului literar Eugen Simion. Mihai Eminescu impresiona de la prima vedere, avea o charismă extraordinară. Cu Eminescu s-a stins un mare poet național, original în toate felurile, o figură extraordinară. Luceafărul poeziei românești.
1996: Ella Fitzgerald, cântăreață americană de jazz
2019: Franco Zeffirelli, regizor italian de film
În data de 15 iunie este celebrată Ziua Mondială a Vântului. Cu această ocazie, sunt organizate evenimente care au drept scop aducerea în atenție a importanței acestui fenomen fizic. Vântul acționează și ca un vector de distribuție a agenților poluanți. Particule de praf, gaze, picături de lichide pot fi transportate de vânt la sute sau chiar mii de kilometri distanță, contribuind astfel la mărirea zonelor afectate de poluarea cu anumite elemente. Vântul poate oferi și o seamă de servicii comunităților. Energia sa poate fi folosită într-o serie întreagă de scopuri utile. Încă din cele mai vechi timpuri navele erau propulsate și de vânt. De asemenea, multe mori erau acționate de forța vântului. Mai târziu au apărut pompe de apă, care erau puse în funcțiune de curenții de aer. În zilele noastre energia eoliană este utilizată frecvent pentru producerea de curent electric, care este stocat în baterii de acumulatori. Este o sursă de energie absolut curată și foarte ieftină. Pentru foarte multe ferme din întreaga lume, utilizarea turbinelor eoliene reprezintă o foarte eficientă soluție pentru asigurarea independenței energetice.